Došao u Srbiju i počeo ni od čega!

Srbi u Hrvatskoj su, 90-ih godina, proterani sa svojih ognjišta. Bili su primorani da napuste svoje kuće, imanja, uspomene kako bi spasili živu glavu. Jedan od njih je i Darko Zdjelar – danas uspešan stočar. Darko je za gledaoce emisije Bolja zemlja ispričao kako je, nakon prognanstva, uspeo da se izvuče iz bede.
Naime, Darko Zdjelar je nakon prognanstva došao u Srbiju, skoro bez ičega. Zdjelar je sa svojom porodicom promenio par sela, da bi se na kraju stacionirali u selu Busije. U ovo selo Darko je došao sa malim fergusonom i dve krave. Dakle, kao totalna sirotinja!

Danas je priča sasvim drugačija – porodica Zdjelar drži farmu od sedamdeset krava!

Porodica Zdjelar je sve do sada postigla bez ijednog kredita. Porodica Zdjelar, takođe nije prodala imanje u Hrvatskoj, naprotiv sve što su u Srbiji postigli rezultat su mukotrpnog i napornog rada svih članova porodice.
Krave na imanju Zdjelar daju po 40 do 50 litara mleka, CFU ima 20 000, somatskih ćelija oko 200 000. U pitanju je Holštajn-frizijska rasa goveda čija je mlečna mast 4 – 5 %.

Svo mleko koje krave daju Zdjelar proda, u ekstra klasi, IMLEK-u!

Prošle godine Zdjelar je predao 507 000 litara mleka. S druge strane, svu telad poji mlekom zato što ne može da dobije adekvatnu junicu sa zamenama.

Darko plaća oko 5000 dinara jednu dozu semena!

Prvi faktor, kada je u pitanju kvalitet krava, koje drži Darko, su njihovi očevi. Naime, jednu dozu semena plaća oko 5000 dinara. Svih 70 krava su na vezu jer ne možete nikada dobiti više mleka u slobodnom sistemu nego na vezu.
Šta sve Darko još radi na svojoj farmi da bi dobio ovakve vrhunske rezultate pogledajte u video prilogu, iznad teksta.