Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
- Reklama -

Gost emisije Bolja zemlja ove nedelje bio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Njemu su pitanja postavljali gledaoci emisije i članovi grupe Bolja i Dobra zemlja.

Radovan Rajković postavio je sledeće pitanje ministru:

Kada će isplata subvencija za stočarstvo, meni duguju za 2016., 2017. i 2018. godinu. Kada će popust za naftu – obećao je još za prošlu jesen. Kako misle da zadrže mlade na selu, kada prvo nemamo puteve do kuće, vode, struje – nestaje pet puta dnevno. Ja imam 40 godina, napravio sam farmu od 10 krava, obrađujem oko 20 hektara i debelo razmišljam da sve rasprodam i idem negde preko, ovo je postalo neizdrživo.

,,Sve što je bilo zahteva za isplatu za 2016. i 2017. godinu sve je isplaćeno, već se isplaćuje 2018. godina. Ako neki konkretan problem ima se nepotpunom dokumentacijom ima, to jedino može biti. Ovo vam je validan podatak, sve je isplaćeno ko je imao validnu dokumentaciju.”  – odgovorio je ministar Nedimović na postavljeno pitanje i postavio pitanje svima da li se bavimo poljoprivredom zbog subvencija isključivo?

Za tovno govedarstvo i mlečno govedarstvo subvencije će u sledećoj godini biti povećane.

Ministar Nedimović najavio je da će subvencije, koje su ove godine bile 10.000 po grlu za tovno govedarstvo, sledeće godine biti 15.000 dinara. ,,Dobro nam ide i ima prostora. To je povećanje od 50%.” – istakao je Nedimović.

Kada je u pitanju mlečno govedarstvo sa 25.000 dinara za umatičeno grlo u ovoj godini, naredne godine stočari mogu očekivati 27.500 dinara po kravi.

,,Za ovce, krave, svinje, nek se ne sekiraju ostaće na istom nivou…” – naveo je ministar Nedimović.

Vlada Smukov iz Dobrinaca postavio je sledeće pitanje ministru:

Zbog čega zemlja po pravu prečeg zakupa dobijamo na  godinu dana, i zašto nam opština uzima 60 odsto od površine koja nam sleduje? Meni konkretno na 11 krava i 20 bikova sleduje 5,6 hektara umesto 14 hektara.

,,Ima nekoliko lokalnih samouprava, gde nema dovoljno poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u odnosu na broj stočara. Tako da mora po principu procentualne zastupljenosti da se dodeljuje, to je slučaj i sa opštinom Ruma.” – odgovorio je ministar Nedimović na postavljeno pitanje.

Zašto na godinu dana?

,,Već smo počeli da odabravamo ugovore neke na duži vremenski period, od tri godine u nekim lokalnim samoupravama. Naročito nam je bitno kod stočarstva, kod tovnog govedarstva i kod mlečnog stočarstvo da imamo dugogodišnje ugovore.“ – istakao je ministar Nedimovi.

Problem, saseći u korenu. Mi ćemo da vidimo ko šta radi.

Nedimović je napomenup da će svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo uskoro videti na satelitu i da će se, u svakom trenutku, znati šta se na njoj radi.

To će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, omogućiti vidljivost, pa će se u svakom trenutku znati ko proizvodi na tom zemljištu i šta, na koji vremenski period i za koju cenu.

Moamer Mehmedović, iz Tutina, je postavio sledeće pitanje ministru poljopoprivrede Branislavu Nedimoviću:

Zbog čega rešenje iz opštine Tutin još niko nije dobio za subvencije voćarskih traktora? Na listi sam 1848, prošlo je 5 meseci i još nisam došao na red.

Do sada je isplaćeno oko 1700 traktora, i ostalo je još nekih 300. Ministar Nedimović je odgovorio da tokom septembra meseca će ovo biti evoluirano.

Marko iz Gruže i Saša Janković postavili su sledeća pitanja:

Prodaja sa kućnog praga, i da li će biti neki podsticaji?

Nedimović vezano za pitanje prodaje sa kućnog praga ističe da se merama ruralnog razvoja pruža podrška prilagođavanja, kao i to da je generalni problem kod nas neinformisanost.

O ceni goriva i drugim pitanjima više o prilogu ispod: