Foto: Srbija vode
- Reklama -
Slider

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor “Srbijavoda” Goran Puzović obišli su radove na crpnoj stanici kod Šapca u okviru projekta “Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine u Šapcu”.

Ministar Nedimović je tokom obilaska poručio da je Mačva potpuno bezbedna od poplava.

Radovi su počeli polovinom jula 2018. godine, a rok za završetak je jul ove godine, a za realizaciju je obezbeđeno 10 miliona evra iz fondova EU.

Završetkom ovih radova duž Save i Drine ostvariće se potreban stepen zaštite od poplava grada Šapca, brojnih seoskih naselja, industrijskih kompleksa, meliorativno uređenih poljoprivrednih površina (30.000 ha) i infrastrukture, što će omogućiti i nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve, rečeno je ovom prilikom.

Ministar Nedimović rekao je da je pre šest godina na ovoj lokaciji kod Šapca bila centralna tačka odbrane Srbije od poplava i da je sada sve drugačije jer su grad Šabac i cela Mačva potpuno bezbedni što se voda tiče.

Generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da je najteža odbrana od poplava koja se se 2014. sprovodila na teritoriji Šapca bila upravno na lokalitetu te crpne stanice.

Nasip je sada u potpunosti rekonstruisan, i radovi će u julu biti privedeni kraju, rekao je on.

“U julu započinjemo investiciju koja se odnosi na navodnjavanje, a koja će obuhvatati sistem od 11 hiljada hektara. Država je potpuno rekonstruisala 62km kanala, izgradila 19 crpnih stanica, kao i sve druge objekte koji će omogućiti da se u Mačvi organizuje intenzivna poljoprivredna proizvodnja. Samim tim, ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom moći će da promene svoje plodorede, gaje intenzivne kulture”, rekao je Puzović.

Slider