Slider

Nedimović: Digitalizacija farmi štedi novac domaćinstvima, uskoro poziv za subvencije za kupovinu robota za mužu krava

Nedimović je najavio da će u drugoj polovini godine biti drugi poziv za poljoprivrednike, na koji će moći da se javljaju za subvencije za kupovinu ovakvih robota.

0
Foto: Vlada Srbije
- Reklama -
Slider

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetili su danas farmu “Pušin” u Bačkom Dušanovu nadomak Subotice, koja je subvencijama države kupila dva robota za automatsku mužu krava.

Ministar poljoprivrede je tom prilikom naveo da je država za dva robota isplatila svoj deo – 65 odsto, odnosno 15 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, ovo je važno jer postoji problem za pronalaženje radne snage za ovakve poslove, naročito na farmi.

“Roboti, gde je sve digitalizovano, mogu da prate jedno grlo od početka do kraja, svaku litru mleka, šta se dešava s njim, kog je kvaliteta, imate laboratoriju instaliranu u samom robotu. Ovde samo neko treba da prima podatke na mobilni telefon i da, eventualno, ako se nešto pokvari, zove servisera”, objasnio je Nedimović.

Ministar je naglasio da roboti nisu stigli samo na farme u AP Vojvodini, već da ih je isporučeno ukupno u 14 mesta širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Nedimović je najavio da će u drugoj polovini godine biti drugi poziv za poljoprivrednike, na koji će moći da se javljaju za subvencije za kupovinu ovakvih robota.

“Svako ko ima farmu od maksimalno 200 grla ima pravo da konkuriše. Ovakva vrsta digitalizacije farmi značajno će smanjiti njihove troškove”, poručio je ministar.

Slider
Datum: 12.11.2019. izvor: agroservis.rs Produktna berza Novi Sad: kukuruz: 13.70 din/kg pšenica: 18.09 din/kg soja: 36.50 din/kg Berza u Čikagu: kukuruz: 15.86 din/kg pšenica: 20.26 din/kg soja: 35.49 din/kg Berza u Mineapolisu: kukuruz: 15.25 din/kg pšenica: 16.18 din/kg soja: 33.24 din/kg Berza u Parizu: kukuruz: 19.24 din/kg pšenica: 20.94 din/kg soja: – din/kg Berza u Budimpešti: kukuruz: – din/kg
Note: Carousel will only load on frontend.