Požar u Carskoj bari
Požar u Carskoj bari
- Reklama -

Nebrojeno puta smo pisali o posledicama paljenja strnjišta, ali uzalud. Apelovali smo, molili, objašnjavali, ali kao da smo tekstovima podržavali ovu besmislenu meru i podsticali počinioce i piromane da pale još više i sve češće.

Večernje Novosti su objavile tekst gde na teritoriji Srbije besni oko 1.500 požara koji su nastali kao posledica paljenja njiva dok je broj neprijavljenih daleko veći, kažu u Sektoru za vanredne sutuacije MUP-a Srbije.

Koliko je spaljivanje žetvenih ostataka loše za humus i kvalitet njiva pisali smo nekoliko puta, ali ponavlajm još jednom. Spaljivanjem ne uništavate seme korova već dragoceni humus spaljivanjem zemljišne flore i faune koja učestvuje u stvaranju plodnosti zemljišta!!!! Za uništavanje korova koriste se odgovarajući herbicidi koji nisu skupi i koji se preporučuju.

Ali ako vas baš briga za male životinje koje i ne vidite, a koje vam omogućavaju u kombinaciji sa ostalim hranivima dobar i stabilan prinos, da li vam je život nedužno stradalog čoveka možda prioritetniji?

Jer upravo zahvaljujući nečijoj tvrdoglavosti, obesti ili mentalnoj bolesti, nastradao je devetnaestogodišnji mladić, vozač kombija Jovan Štulić, iz Beograda, u lančanom sudaru koji se prošle nedelje desio na niškom auto-putu, kod skretanja za Batočinu. Do nesreće je došlo kada su vozila uletela u gust dim koji se nadvio nad putem, pošto je neko zapalio nisko rastinje na njivi pored puta.

Samo nedelju dana pre toga, požar je buktao na 800 hektara njiva, šuma i zaštićenog rezervata prirode Carska bara, u ataru tri sela zrenjaninske opštine. Vatra je stigla nadomak Belog Blata, ali su je vatrogasci savladali, pa su meštani izbegli tragičnu sudbinu mnogih koji su već nastradali.

Aman ljudi, da li vam je ovo dovoljno i da li ste normalni!?

Uzalud Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat godinama upozorava poljoprivrednike da ne pale strnjišta, jer preti opasnost od ozbiljnih požara i uništavanja letine koja još nije skinuta, a dokazano je i da se zaoravanjem zemlje održava plodnost i smanjuje potreba za veštačkim đubrivom. I ono što je najvažnije nije prvi put da strada nedužna osoba.

Da li sve ovo ikada padne na pamet, onome koji uzme šibicu ili upalajč u ruke i počne da pali strnjišta! Da li zna da upravo pravi zločin i da li može mirno da ode na spavanje, a da nema ni malo savesti usled ubistva koje upravo čini.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković