Foto: Pixabay
- Reklama -

Brzo je stigao i prvi jul, mesec idealan za povrtare! Nastavljaju se radovi na polju, kreće rasađivanje određenih poljoprivrednih kultura, ali i berba paradajza, paprike, krastavca, kao i vađenje krompira.

Radovi u polju

Kada je u pitanju ratarstvo, tokom ovog meseca u jeku je žetva ozimih useva, a potrebno je završiti u najkraćem mogućem roku.

Foto: Pixabay

U drugoj polovini ovog meseca završava se žetva u ravničarskim, a krajem u brsko-planinskim krajevima, nakon čega se zemljište pripema za setvu drugih useva, ukoliko se planira.

Brojni stručnjaci apeluju da je dobro uzeti nakon žetve uzorke zemljišta za hemijsku analizu kako bi se kasnije bolje pripremila jesenja setva.

Radovi u povrtnjaku

Kako jul ume da bude veoma topao, preporučuje se povrtarima da kulturama koje gaje obezbede dovoljno vode.

Tokom jula se vadi beli, crni luk, a beru se paradajz, paprika i krastavac. U ovom mesecu takođe stiže i krompir.

Foto: Pixabay

Važno je takođe zaštititi povrće od bolesti i štetočina i na vreme krenuti sa prihranom.

U julu takođe kreće sadnja kupusa, karfiola, kelja, seju se boranija, rotkve, cvekla, šargarepa, kasni kupus.

Foto: Pixabay

Radovi u voćnjaku

Krajem juna i početkom jula u voćnjaku se vrši zelena rezidba. Pojedinim voćkama, poput jagode uklanjaju se osušeni listovi.

Kreće berba višanja, kajsija, kupina, krušaka, jabuka, pa čak i pojedinih sorti šljiva, a voćari koji nisu završili sa berbom malina, ribizli, mogu nastaviti i tokom jula.

Foto: Pixabay

Zemljište se površinski obrađuje, kako bi se između ostalog sprečio rast korova, a preporučuje se da se obave redovni pregledi na bolesti i štetočine i ukoliko je potrebno uraditi zaštitu od istih.

Neophodno je redovno košenje trave, a jul je mesec koji se smatra najboljim za sađenje ukrasnog grmlja.