cross kill tip valjka
cross kill tip valjka

Proteklih dana imali smo priliku da snimamo prilog o vrhunskoj agrotehnici i to na srpskim poljima. Jedan od načina kako možemo da pomognemo pšenici je valjanje. Upravo smo prisustvovali momentu kada je gospodin Tibor Kermeci iz Trešnjevca, kod svog komšije Karolja valjkom valjao pšenicu.

Ovakvu vrstu valjka tzv. cross kill valjak verovatno niste imali prilike da vidite na našim njivama.

U Srbiji najveći deo poljoprivrednika koristi cambridge tip valjka, koji se koristi posle setve da sabije seme i zemljište, a takođe u Centralnoj Srbiji mali broj poljoprivrednika obavlja valjanje pšenice u proleće i retko ko od poljoprivrednika koristi neki drugi tip valjka osim cambridge-a, koji se, slobodno možemo da kažemo, kod nas odomaćio.

Zašto je dobro valjati pšenicu u proleće?

Sušno vreme prethodnih meseci i nedovoljno kiše, prave velike probleme poljoprivrednicima. U februaru mesecu je palo samo 10 ml kiše, pa valjanjem pšenice pokušavaju da nadomeste nedovoljne količine padavina.

Dakle, valjanjem pšenice u proleće sačuvaćete vlagu u zemljištu, sabićete zemljište ukoliko je došlo do izdizanja zemljišta usled velikih mrazeva ili hladne zime i pospešićete bokorenje same pšenice.

Savet stručnjaka za mehanizaciju dipl. inž. polj. Dejana Zorića je da koristite tip valjka cambridge ili cross kill. Kao što je rekao gospodin Zorić ovakav tip valjka bukvalno menja ono što su nekad ovce radile – bolje pospešuje bokorenje pšenice. Cross kill tip valjka sabija zemljište, a samim ti i čuva vlagu i pospešuje razvoj korena pšenice.

Konkretno cross kill tip valjka je težak otprilike oko 4 tone, međutim praksa je još davno pokazala dok su ovce prelazile preko žita da je takvo žito kvalitetnije i rodnije posle valjanja. Sve to isto sada radi ovaj tip valjka, a prinosi pšenice su povećani sada za nekih 7 %, za razliku od glatkog valjka koji samo sabija zemljište, a koren pšenice ostaje nestabilan.

Karakteristike i prednosti cross kill valjka

Valjak je hidraulično sklopiv, vrlo lako zauzima transportni položaj i ide od njive do njive. Međutim, ono što je nas zanimalo jeste oblik prstenova. Kod cambridge tipa valjka prstenovi su nazubljeni, različite su širine i na taj način se okreću drugačije, tako da ne može da se nahvata blato ili se hvata mnogo teže nego kod ravnog valjka.

Diskovi kod cross kill valjka su različite veličine, jednako naležu na zemlju, a time postižu dve bitne stvari. Blato NIKAKO ne može da se nahvata na prstenove, jer se samim pokretima prstenova konstantno lomi. Takođe, širina prstenova je podjednaka, prstenovi podjednako pritiskaju zemlju, istovetnim šarama, tako da je efekat cross kill valjka u odnosu na cambridge tip valjka mnogo ujednačeniji.

CVT transmisija

Traktor koji vozi gospodin Kermeci proiveden je u Austriji, u Štajer fabrici. To je najmanji traktor koji smo ikada videli, ali ima ugrađenu CVT transmisiju.

Šta je CVT menjač?

CVT menjač radi kao vario menjač, nema brzina, nema ničega što vi radite, a istovremeno je ustvari mehanički menjač. Sve se odvija preko moderne hromirane ručice, koja reguliše brzinu. Broj obrtaja reguliše kompjuter, a vi sami zadajete brzinu. Takođe, tu postoje još dva reglera na kojima ručno postavljate ako želite maksimalni ili minimalni gas.

CVT transmisija daje dugovečnost i pouzdanost radu motora, jer kompjuter računa i doslovce naruči koju snagu motor mora da isporuči, a CVT transmisija to dalje isporuči gde treba.

Ono što ste do sada imali prilike da čujete o CVT transmisiji je uglavnom vezano za luksuzne modele Audija, međutim ovde je u pitanju pre svega ušteda goriva i udobnost.

Sama transmisija nije baš jeftina, doplata je nešto ispod 10 000 eura, ali se svakako dugoročno isplati, naročito jer su troškovi održavanja daleko manji nego vario menjača, a pouzdanost je ista kao kod običnog mehaničkog menjača.

Sve detalje možete pogledati u sledećem prilogu.