voćnjak u cvetu
voćnjak u cvetu
- Reklama -

Ako dolazite u kontakt sa većim dozama pesticida i bavite se poljoprivredom svakako je preporuka da uvek koristite i gas masku. Najskuplje maske koštaju između 30 i 40 eura, a filteri su oko 8 eura, što i nije tako velika investicija, naspram toga koliko znače.

Ovog puta imali smo priliku da razgovaramo sa hemijskim stručnjakom dipl. inž. Bobanom Petrovićem i da saznamo na koji način gas maske štite čoveka i od čega se sastoje.

Na svakom preparatu koji naši poljoprivrednici koriste imaju istaktnute piktograme opasnosti na svakoj etiketi, kao i poziv da se koristi zaštitna oprema.

Zašto zaštitna maska ima dva filtera i kakvi su filteri u njoj?

Jedna od najvažnijih zaštita prilikom upotrebe preparata jeste zaštita respiratornih organa, kao što su pluća i disajni putevi. Zbog toga je naročito važno da izaberemo kvalitetnu masku, sa pravim filterima, koja će zaštiti rukovaoca od eventualne toksičnosti.

Svaka maska se sastoji od 2 filtera i tela maske. Kakvi svi poljoprivrednici već znaju da postoje dve vrste preparata praškasti i tečni, tako i postoje dva načina kako se štitite od toksičnih čestica praškastih i toksičnih čestica tečnih preparata.

Kada rasklopimo filter u njemu postoje 3 tipa uloška. To su p1,p2 i p3 ulošci.

P3 uložak ima najveću klasu zaštite, može da vas zaštiti od toksičnih čestica ispod 2 mikrona veličine.

P2 je uložak za veće i krupnije čestice, a P1 je za netoksične.

Preporuka je da kada birate uložak izaberete P3 tip uloška, za praškaste materijale, jer je to tip uloška koji može sigurno da Vas zaštiti od svih vrsta praškastih pesticida.

Zaštita od isparenja

U drugom filteru se nalazi aktivni ugalj i drugi filter naš štiti od isparenja kao što su magla, gas, para itd.

Postoje 4 tipa filtera za isparenja. A klasa se odnosi na klasu organskih rastvarača i organskih isparenja.

B klasa se odnosi na neorganska isparenja.

E klasa se odnosi na kisele oksid.

K klasa su amonijačna jedinjenja i amini.

Preporuka je do kod ovog filtera izaberete klasu A, a takođe možete i odabrati kombinaciju sve 4 klase u jednom filteru, koje su i označene različitim bojama.

Npr. A klasa je označena braon bojom, B klasa je označena sivom, E klasa je označena žutom bojom i K klasa je označena zelenom bojom.

A klasa ima se odnosi na isparenja organskog porekla, kao što su npr. rastvarači i nju koriste u auto industriji za farbanje automobila, kao i svi oni koji rade sa bojama. Najsigurnije je odabrati filter sa kombinacijom ove četiti klase – rekao je gospodin Petrović.

Kako da testirate da li je maska dobro legla na lice?

Savet gospodina Petrovića je da postavite masku na lice i da je dobro zategnete. Ako tada kroz nju osetite miris alkohola u čašici npr. koju držite u ruci, onda je filter koji se nalazi u njoj zreo za promenu. Dakle, ne sme da se oseća miris alkohola npr., kroz masku.

Flteri nisu večni imaju svoj rok trajanja i posle određenog vremena ih je potrebno zameniti. To dosta zavisi i od količine isparenja jer se vremenom filter zasiti.

Čuvanje ugljeničnih filtera

Ugljenični filteri treba da budu u zatvorenoj aluminijumskoj foliji, kako ne bi došli u kontakt sa vazduhom. Neophodno je da budu hermetički zatvoreni, jer se u suprotnom filter troši.

Još detalja o gas maskama možete pogledati OVDE.