- Reklama -

Na jesen je vreme kada ovčari pripremaju svoja stada za razmnožavanje. Možda se nekome čini da je to lako, ali se vara u tom razmišljanju. Priprema ovaca i ovnova traje najmanje mesec dana.

Prvo treba da očistite životinje od parazita. Prisustvo parazita utiče kako na samo oplođavanje, tako i na kvalitet dobijenih jaganjaca.

Kada završite sa tim važno je da izvršite proveru opšteg zdravstvenog stanja svake životinje, a naročito noge. Ošišajte ih i ako primetite neke povrede obavezno ih sanirajte.

Obavezno ih dobro hranite i uz savetovanje sa veterinarom dodajte u ishranu vitamine i minerale. Ovde treba da obratite pažnju da se životinje ipak ne ugoje mnogo. U slučaju da primetite da se goje, korigujte im ishranu.

Obratite i pažnju na ovnove. Ako se životinje poznaju i ako su neke starije i mlađe onda je mala verovatnoća da će doći do borbe ovnova, ali to opet može da se desi. U slučaju da u stadu postoji ovan pridošlica, velika je verovatnoća da dođe do borbe, a naročito ako su ovce blizu. Sve i ako vam se čini da tako nešto neće da se desi vi ipak obratite pažnju kako bi ih sprečili.

Ovo su saveti i postupci koji će vam se pokazati kao izuzetno korisni.

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstOTVOREN KONKURS! 20.000.000 dinara kredita za kupovinu poljprivrednog zemljišta!
Sledeći tekstSAVET STRUČNJAKA ZA VINOGRADARE! Ovo je najbolji način da brzo izbistrite vino!