- Reklama -

Na jesen je vreme kada ovčari pripremaju svoja stada za razmnožavanje. Možda se nekome čini da je to lako, ali se vara u tom razmišljanju. Priprema ovaca i ovnova traje najmanje mesec dana.

Prvo treba da očistite životinje od parazita. Prisustvo parazita utiče kako na samo oplođavanje, tako i na kvalitet dobijenih jaganjaca.

Kada završite sa tim važno je da izvršite proveru opšteg zdravstvenog stanja svake životinje, a naročito noge. Ošišajte ih i ako primetite neke povrede obavezno ih sanirajte.

Obavezno ih dobro hranite i uz savetovanje sa veterinarom dodajte u ishranu vitamine i minerale. Ovde treba da obratite pažnju da se životinje ipak ne ugoje mnogo. U slučaju da primetite da se goje, korigujte im ishranu.

Obratite i pažnju na ovnove. Ako se životinje poznaju i ako su neke starije i mlađe onda je mala verovatnoća da će doći do borbe ovnova, ali to opet može da se desi. U slučaju da u stadu postoji ovan pridošlica, velika je verovatnoća da dođe do borbe, a naročito ako su ovce blizu. Sve i ako vam se čini da tako nešto neće da se desi vi ipak obratite pažnju kako bi ih sprečili.

Ovo su saveti i postupci koji će vam se pokazati kao izuzetno korisni.