Foto: Pixabay

Sve manji broj pčela u područjima gde se stanovništvo bavi poljoprivrednom proizvodnjom moglo bi da dovede do ograničenja proizvodnje nekih prehrambenih kultura, pokazala je studija koja je nedavno objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pčele oprašuju mnoge biljke koje se koriste u ljudskoj ishrani, a njihovim izumiranjem dolazimo do globalnog problema jer može doći do velikih nestašica hrane, upozoravaju naučnici.

Zbog upotrebe pesticida i sve većih klimatskih promena, divlje pčele gube svoja staništa, a domaće se susreću sa brojnim bolestima. A njihovim izumiranjem svi dolazimo u problem jer ostajemo bez oprašivača.

Od sedam biljnih kultura koje su posmatrane u 13 američkih saveznih država, čak pet je pokazalo da im neodostatak pčela itekako može smanjiti prinose, a tu spadaju jabuke, borovnice i trešnje.

„Usevi koje je oprašivao veći broj pčela, dali su znatno veće prinose. To nas je iznenadilo, nismo očekivali da zavise od njih u tolikoj meri“,rekla je Rahela Vinfri, sa Univerziteta Rutgers, koja je učestvovala u najnovijem istraživanju.

Kako su otkrili divlje pčele su često efikasniji oprašivači od pčela, ali istraživanje je pokazalo da je nekoliko vrsta u velikom padu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 300 odsto u poslednih 50 godina povećala se količina useva koji zavise od insekata i drugih oprašivača. Nedostatak oprašivača može dovesti do toga da određene vrste voća i povrća postanu skuplje i ređe, dok neće uticati na kulture kao što su pirinač, pčenica i kukuruz koje se oprašuju pomoću vetra.

Naučnici savetuju poljoprivrednike da se što bolje informišu o značaju pčela i insekata koji oprašuju biljke i da koriste propisane pesticide i veštačka đubriva. Jer se problemi sa nestašicom hrane neće desiti za nekoliko godina, sada su već vidljivi.

 

 

 

IZVORBolja zemlja/guardian
Prethodni tekstSubotica: Besplatna kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta
Sledeći tekstSTARA SRPSKA SORTA ŠLJIVE POŽEGAČA U IZUMIRANJU