Foto: Pixabay
- Reklama -

Zalihe lešnika mogle bi biti ugrožene zbog braon mramoraste stenice, štetočine koja je napala zasade ovog voća u Turskoj, upozoravaju naučnici.

Reč je o egzotičnoj vrsti smrdljivog martina, koja je poreklom iz severoistočne Azije, a po svetu se proširila usled transporta robe brodovima, visokim temperaturama i nedostatku prirodnih neprijatelja, prenosi Gardijan.

Foto: Pixabay

Kako se dalje navodi, smrdljivi martin, koji je dobio naziv po tome što ispušta materije neprijatnog mirisa, prvi put se pojavio u Turskoj 2017. godine, a pre toga je opustošio Gruziju.

Od tada se ovaj insekt proširio na području najmanje osam turskih gradova smeštenih uglavnom u crnomorskoj regiji.

“Ukoliko se ne suzbiju na vreme, oko 30 odsto lešnika će biti uništeno”, upozorio je profesor zaštite bilja Đelal Tunđar sa Univerziteta Ondokuz Majis.

Foto: Pixabay

Pronađi prirodnog neprijatelja

U Istanbulu je početkom ove godine održana konferencija o braon mramorastoj stenici, a rasprave su fokusirane na borbu sa invazijom pomoćuprirodnog neprijatelja, a reč je zapravo o azijskoj samuraskoj osi koja uništava jajašca stenica.

Ijas Edip Sevinč, iz Udruženja izvoznika lešnika i njihovih prerađevina tom prilikom je rekao da je preostalo malo vremena da se detaljno analizira rizik od samurajske osice, jer je stenica već prisutna i predstavlja veliku pretnju po lešnike.

Foto: Pixabay

Do sada su se tamošnji poljoprivrednici oslanjali na insekticide, ali kako prenosi Gardijan, to je sada postalo sve teže jer se populacija ove štetočine povećava širom regije.

Temperature u narednim mesecima igraće presudnu ulogu u očuvanju ovogodišnjih useva lešnika. Hladnije vreme prošle godine odložilo je izlazak stenica iz hibernacije, što je omogućilo normalan razvoj ploda. Ove godine meteorolozi su upozorili na natprosečne temperature, što znači da bi zasadi mogli da budu ugroženi.