- Reklama -

Direktorka Republičke direkcije za vodu Nataša Milić je, na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, izjavila da je iz Abu Dabi fonda u oblasti sistema za navodnjavanje do sada započeto 14 projekata. U Vojvodini je započeto ukupno 11 projekata, a u centralnoj Srbiji tri.

U cilju podrške privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja i u 2018. godini se nastavlja sa realizacijom projekta pod imenom “Razvoj sistema za navodnjavanje – prva faza”.

Kroz proširivanje sistema za navodnjavanje, i to: regionalnih hidrosistema za navodnjavanje i dvonamenskih sistema na području Bačke i Banata, kao i hidromelioracionih sistema na području Šapca i Čačka, biće utrošena određena sredstva iz Abu Dabi fonda.

Ukupna ugovorena vrednost radova iznosiće nešto više od 11 miliona evra bez PDV-a. Time će se obezbediti navodnjavanje oko 23.854 ha dodatnih površina poljoprivrednog zemljišta. Podsećanja radi, u 2017. godini u Vojvodini radovi su najpre započeti na dvonamenskim sistemima Jankov Most I i II (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitište) i Rečej (Kula), zatim je započeta izgradnja crpnih stanica Jegrička, Pesir i Kaloča. Sprovedene su i javne nabavke za izvođače radova na podsistemu Nova Crnja – Žitište, Tisa – Palić, Kikinda – CS Mokrinska II i Mali Iđoš – navode iz Republičke direkcije za vode.
 

U toku 2018. i 2019. godine, iz Republičke direkcije za vodu predviđaju realizaciju ugovorenih radova, ali i ugovoren nastavak na podsistemu Mali Iđoš.

Na taj način će biti obezbeđeno navodnjavanje svih 11.500 ha površina poljoprivrednog zemljišta podsistema Mali Iđoš, a procenjena vrednost ovih radova je oko 4,7 miliona evra.

U toku je tender za izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje Mačva, kao i priprema tehničke dokumentacije za nove predloge projekata koji će biti realizovani.

Iz Direkcije navode da će se time povećati površina pod sistemima za navodnjavanje i omogućiti efikasna borba protiv suše.

Foto: Pixabay

Izvor: eKapija