sve o čipovanju traktorskih motora
sve o čipovanju traktorskih motora

Proteklih dana smo vam preneli priču o tome šta stručnjaci misle o isključivanju ad blue na motorima tier4, kao i šta misle o čipovanju traktorskih motora.

Sada da se vratimo na temu ko skida ad blue, a ko radi čipovanje!? Traktori o kojima govorimo su po prodaji u Nemačkoj broj jedan. Nemci ovakve traktore kupuju skroz nove i onda ih izakaju koliko god mogu, jer ovakve jake mašine to mogu da podnesu. Nakon toga prodaju ih zemljama u Istočnoj Evropi-gde su i Srbija, Rumunija, Bugarska i ostale u okruženju.

Dakle, oni na Zapadu rade čipovanje, oni su zapravo to i izmislili. Nemci, Francuzi, Austrijanci i ostali zapadnjaci najčešće ne voze traktore koji imaju više od 10 000 radnih sati, već ih uglavnom tada prodaju nekom preprodavcu koji im onda vrati broj radnih sati!

Međutim, danas zahvaljujući novim tehnologijama tj. kompjuteru možete da saznate da li je bilo nekih zloupotreba kada je u pitanju broj radnih sati.

Nekada je važilo pravilo kada kupujete mašinu staru 10 godina-5 do 6 radnih sati. Danas, ako kupujete traktor mlađi od 5 godina Hekenberger može tačno da sazna koliko je radio, kakve je poslove radio, da li je čipovan i da li je neko pokušao da sakrije da je traktor čipovan.

Ono što je vrlo bitno, nemojte nikako gledati na sat koji se nalazi na komandnoj tabli, to nije ni malo pouzdano. Svaki iole dobar programer može da vam omogući da tu piše brojka koju god želite da vidite!

Dakle, nemojte se pri proverama NIKAKO uzdati u komandnu tablu, jer poenta je u SOFTVERU koji čita direktno sve iz kompjutera!

Nastavak priče pogledajte u sledećem prilogu.