Nakupcima odzvonilo Foto: Bizlife
- Reklama -

U poljoprivrednoj proizvodnji večita je dilema ko će na kraju da dobro prođe.

Da li direktan proizvođač, koji ulaže i proizvodi ili nakupac-preprodavac, koji najčešće otkupi velike količine po često sramno niskim cenama i kasnije preproda po ceni koja je dva, a nekada čak i tri puta veća od nabavne. Ovde ispaštaju i proizvođači i krajnji kupci – potrošači.

Međutim, hoće li ovakva trgovina kod nas da uđe u istoriju, posebno je pitanje.

U toku je masovna prodaja i kupovina paprike, jer valja spremiti zimnicu. Narod je navalio, ne pita za cenu a prodavci zadovoljno trljaju ruke, jer za onu kvalitenu, lepu, sočnu i mesnatu valja izdvojiti čak i 150 dinara za kilogram.

Kod popularnog  ,,Kvantaša” u Beogradu, nedavnom akcijom i redovnom kontrolom inspekcije oduzeto je oko 5 tona paprike od prodavaca koji su bili nelegalni i neregistrovani.

Kamioni puni voća i povrća kao i velike količine smeća koje ostaju na kraju dana izuzetno su ružna slika koja je prisutna od polovine avgusta, pa sve do kraja decembra. Prodaja i kupovina odvija se gotovo na sred ulice kod Veletržnice ,,Beograd”.

Komunalni inspektori Odeljenja za inspekcijski nadzor nad trgovinom nedavno su na pomenutoj lokaciji, uz asistenciju četiri patrole MUP-a, oduzeli oko pet tona paprike, koja se prodavala nelegalno.

Sonja Podunavac, gradska sekretarka za inspekcijske poslove je za ,,Večernje novosti” izjavila da je, tokom nadzora na teritoriji opštine Novi Beograd, u nelegalnoj trgovini zatečeno šest neregistrovanih subjekata od kojih je oduzeta roba!

Podunavac je obećala da će se nastaviti sa ovakvim akcijama jer je u interesu svih nas da grad bude uređen i čist. Roba treba da se prodaje legalno, na mestima koja su predviđena za to, a komunalni red mora da se poštuje.

Nelegalnim prodavcima su izrečene i odgovarajuće kaznene mere, ali njih kazne ne plaše mnogo. Na prodaji voća i povrća dobro zarade, pa im napisana kazna za nepravilno parkiranje ili nelegalnu prodaju ne predstavlja problem.

Zbog toga su inspektori odlučili da krenu u akciju oduzimanja robe kako bi stali na put divljoj prodaji.

Da li je ovo samo početak uređenja prodaje i da li će se iskoreniti ovakva nelegalna prodaja, ostaje veliko pitanje. Često se ovim putem preprodaje roba koja je lošija i bez prateće dokumentacije gde bi moglo da se utvrdi da li je tretirana hemisjkim sredstvima ili nije.

Novčanici su sve tanji, gotova zimnica je skupa pa je za osiromašenog građanina Kvantaš jedino pristojno mesto gde se za niže cene mogu kupiti poljoprivredni proizvodi.

Koliko su kvalitetni, neka procene oni koju su prinuđeni da tamo kupuju. Jer sve se svodi na trgovinu.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković