Na aukciji u Škotskoj proteklog vikenda, ovca Dabl Dajmond prodata je za 490.000 dolara, čime je postala najskuplja ovca na svetu.

Jagnje je izazvalo pometnju na aukciji teksel ovaca, u škotskom gradiću Lanarku. Reč je o posebno cenjenoj vrsti nastaloj u Holandiji.

Prvobitno je ponuđeno oko 13.000 dolara, da bi se naposletku tri farme dogovorile da će međusobno podeliti vredno jagnje.

“To je poput svakog drugog posla – trka konja ili posla s govedima”, rekao je Džef Aiken, jedan od novih vlasnika ovce, za koju je rekao da je “jako posebna”.

Foto: Pxfuel

“Svi su hteli deo nje”, dodao je Aiken.

Jagnje Dabl Dajmond srušilo je prethodni rekord postavljen 2009. godine, kada je ovca prodata za nešto više od 307.000 dolara.

Karakteristike teksel ovaca

Ovu rasu karakteriše kvalitetno meso, dobra plodnost, mlečnost i kvalitetna vuna. U Srbiji je ima u veoma malom broju

Teksel je holandska mesnata rasa ovaca duge vune, nastala sredinom 19. veka u severnom delu Holandije. Ime je dobila po istoimenom ostrvu u Severnom moru, gde je i nastala ukrštanjem domaćih ovaca kao materinske osnove sa ovnovima engleskih mesnatih rasa duge vune (lester, linkoln i romni marš) kao oplemenjivačima.

Odlikuje se visokom proizvodnjom mesa izuzetnog klaničnog kvaliteta, dobrom plodnošću i dobrom proizvodnjom mleka i vune. Životinje su ranostasne i pogodne za štalski i pašnjački sistem odgajivanja, jer dobro koriste pašu.

Foto: Pixabay

Masa tela ovnova koji su završili porast iznosi od 110 do 130 kilograma, a ovaca od 70 do 80 kilograma.

Mlada teksel grla ulaze u priplod sa 8 do 10 meseci. Plodnost im je veoma visoka. Od 100 ovaca dobija se 150 do 190 jagnjadi. Ovce su dobre mlečnosti, tako da jagnjad u tovu sa 90 dana postižu masu od 30 kilograma i dnevnim prirastom oko 300 grama.

Trup teksel ovaca je slabo prekriven lojem. Jagnjad se mogu prodavati duže, u većoj starosti i pri većim težinama, bez gubljenja visokih klaničnih svojstava.

Najviše se gaji u Holandiji – oko 800 hiljada ovaca koje su gotovo sve u tipu teksela. Osim tamo, uzgaja se i u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Peruu, Africi i Australiji, a uvožena je i kod nas.