Rupicavost lista visnje
Blumeriella jaapii - rupičavost lista višnje Foto: pissrbija.com
- Reklama -

Nedavno smo pisali o gljivi Blumeriella jaapi koja izaziva rupičavost lista trešnje i višnje. Ovog puta još par reči o ovoj bolesti, budući da je već poprimila razmere epidemije usled izuzetno pogodnih uslova za njen razvoj, a to je vlažno vreme.

Ukoliko se ne suzbije na vreme i adekvatnim preparatima može da izazove sušenje stabla višnje, što svakako nije poželjno, posebno jer postoji niz preparata kojima se može sprečiti invazija bolesti.

Jedna od mera suzbijanja je i izbor odgovarajućih sorti koje su manje bujne.

Najpopularnija sorta koja se sadi, u preko 80% slučajeva, je oblačinska višnja – odlikuje odličnom rodnošču i kvalitetom plodova. Ukoliko se kalemi na magrivu dobija osobinu izuzetne bujnosti što je naročito pogodno za ostvarenje infekcije od strane blumeriele. Ukoliko se razmnožava iz sejanaca, onda je manje bujna i manje osetljiva.

Sorta višnje šumadinka je takođe popularna i dobra sorta, ali usled bujnosti je osetljivija na rupičavost. Da nije ovoga, bila bi više rasprostranjena.

U nekim područjima Srbije u zasadima višnje došlo je do potpunog opadanja lišća. Takva stabla su na dobrom putu da izmrznu i osuše se tokom zime, jer će nepripremljena da uđu u zimski period.

Jedan od načina da se spreči ova bolest jeste i izbor sorti koje su manje bujne i koje nisu toliko podložne napadu blumeriele.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković