kukuruzni moljac
kukuruzni moljac, žetva kukuruza

Širom Srbije krenulo je skidanje kukuruza. Međutim, mnogi su primetili da iz kukuruza izleću leptirići. Reč je o kukuruznom moljcuSitotroga cerealella lat.

Ovo je ozbiljna i opasna štetočina i pravi štete kako na kukuruzu u zrnu tako i na kukuruzu u klipu. Ukoliko se kukuruz ne istretira na vreme unosi se u skladišta gde nastavlja da pravi štete, tako da se takav kukuruz slobodno može baciti.

Štete se ogledaju u smanjenoj težini zrna i zaprljanosti klipova i zrna od izmeta larava.

Sitotroga cerealella
Kukuruzni plemenac, moljac Foto: www.ipmimages.org

Moljci napadaju samo povšinski sloj zrnene mase do dubine od 30 cm.

Ovo je je najopasnija štetočina uskladištenih žitarica i to posebno u godinama kao što je bila ova. Topla i suva, pa je lako uočljivo tokom berbe kukuruza kako izleću leptiri. Često se zaražen kukuruz iz polja unosi u skladište i tu se štetočina razvija i širi. Krajem leta najčešće se nalaze u košarama i čardacima, gde je čak i do 50 % zaraženog zrna.

Preporuka je da se kukuruz unosi u isključivo dezinfikovana i očišćena skladišta u kojima ne sme biti niti jednog insekta.

Isto važi i za kukruz koji je potrebo tretairati nekim od insketicida kako bi se sprečio dalji razvoj moljca i njegovo unošenje u skladišta.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković