Kako da očistite njive, a da vas puno ne košta?

Odgovor na ovo pitanje za mnoge je vrlo jednostavan a to je: pa šibicom!!?? Spalićemo strnjišta i rešiti problem. Međutim, to je velika greška.

O spaljivanju smo već pisali i apelovali da se to ne radi. Ali evo još jednom ukratko o lošim aspektima spaljivanja.

Spaljivanje strništa je zabranjeno po zakonu, a kazne mogu biti i milionske. Vatra dovodi do uništavanja korisnih mikroorganizma u zemljištu, kišnih glista i drugih životinjica koje su bitne za kvalitet oraničnog sloja. Biljna masa se uništava umesto da bude zaorana i da se iskoristi kao đubrivo, narušava se zemljišna struktura i smanjuje se sadržaj humusa.

Šta uraditi i kako doći do najboljeg rezultata u narednom periodu?

Odmah nakon žetve, biljne ostatke zaorati na 10 do 15 cm dubine jer na taj način osim što poboljšavamo vodni režim, zemljištu vraćamo deo elemenata koji je iznet žetvom.

Zaoravanje žetvenih ostataka

Zaoravanjem uništavamo deo korova koji je nikao, a u isto vreme provociramo rast novih korova što predstavalja odličnu uvertiru za hemijski tretman kojim suzbijamo sve iznikle korove na parceli.

 

Hemijsko suzbijanje korova predstavlja operaciju koja će nakon svih prethodnih mera doprineti najboljoj pripremi za naredni usev, a istovremeno zaustavlja se dalji razvoj korova na tretiranoj parceli.

Najefikasnije rešenje je primena preparata Glifosav 480, iako poljoprivredni proizvođači koriste 5-6 l/ha već po navici, najbolje je prethodno obići parcelu i količinu primene odrediti prema najotpornijem korovu.

preparat Glifosav 480

Radi lakšeg određivanja količine treba znati da je za pirevinu potrebno 3 l/ha, za divnji sirak 5 l/ha, za palamidu, štavelj, maslačak i koprivu 6 l/ha, dok je za zubaču, poponac i divlju kupinu potrebno 8 l/ha, uz utrošak 100-200 l vode po hektaru. Pravi momenat za primenu je kada korovi dostignu visinu 15-40 cm, a kada je divlji sirak u pitanju pravi momenat je pred izbijanje metlice.

Glifosav 480 ako se primeni po uputstvu suzbiće sve prisutne korove na parceli, a pošto nema rezidualni efekat preko zemljišta nema ograničenja kada je sledeći usev u pitanju.

Dakle, ne košta puno a rešava problema. Glifosav!

 Tekst priredio: M.Sc. Dejan Reljin, Chemical Agrosava