Foto: Pixabay
- Reklama -

Proizvodnja srpske rakije šljivovice prepečenice u domaćim destilerijama, može da bude isplativ posao i povratnici iz inostranstva svoja sredstva bi mogli u to da ulože, preporučuju kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić.

Klima u našoj zemlji, sastav zemljišta, kao i duga tradicija u gajenju šljiva i proizvodnji domaće rakije prepečenice odlični su preduslovi da se ovaj posao razvija, ali potrebno je i zaštititi i označiti poreklo proizvoda.

“Činjenica da međunarodni stručnjaci srpsku šljivovu rakiju prepečenicu, uz francuski konjak i škotski malt viski, smatraju najkvalitetnijim i najsavršenijim jakim alkoholnim pićem na svetu, a da istovremeno naše prepečenice nema u fri šopovima i drugim uglednim prodavnicama širom sveta uz oznaku „Made in Serbia“, opomena je da Srbija mora što pre međunarodno da zaštiti tehnologiju proizvodnje i geografsko poreklo svoje najpoznatije voćne rakije. Onako kako su to Francuzi zaštitili svoja pića: konjak, armanjak i kalvados, Škoti malt viski, Meksikanci tekilu ili Italijani grapu. Pošto Srbija, a ranije ni SFRJ, nije zaštitila srpsku šljivovicu prepečenicu, mnoge zemlje EU, među kojima Nemačka, Češka, Slovačka, Italija, Slovenija, Austrija i Hrvatska proizvode i izvoze šljivovicu prepečenicu u zemlje EU i van nje”, rekao je ministar Milan Krkobabić.

Foto: Pixabay

On je poručio malim i srednjim proizvođačima rakije da u svojim destilerijama moraju, uz primenu visokotehnoloških naučnih postupaka da obezbede i kvalitet i kvantitet i kontinuitet kako bi svet više vrednovao taj naš vrhunski proizvod. Staru srpsku šljivovu prepečenicu nikako ne bi trebalo prodavati u rinfuznom stanju po niskoj ceni od 1-1,5 evra, već je izvoziti u atraktivnoj staklenoj ambalaži po ceni od oko 10 evra za litar.

 

IZVORBolja zemlja/mbprr.gov.rs
Prethodni tekstKako uzgajati bundevu i za šta je sve dobra
Sledeći tekstVladimirci: Raspisan konkurs za dodelu sredstava za kopanje bunara za navodnjavanje