- Reklama -

Iako vam možda reč MERCOSUR ne znači mnogo, al od sada će biti od velikog značaja ukoliko se bavite poljoprivredom u Srbiji.

Naime, MERCOSUR je ekonomsko-trgovinska zajednica koja okuplja najjače zemlje Južne Amerike. Posle 20 godina pregovora Evropska unija je potpisala sporazum sa ovom zajednicom, koji vredi milijarde dolara. Najveći problem koji ovaj sporazum donosi je taj što će roba koja dolazi iz Južne Amerike biti visoko konkurentna našoj robi, koja pritom nije subvencionisana, jer nemamo prava na subvencije Evropske unije.

Negativni efekti ovog sporazuma neće biti osetni za Srbiju odmah, dok sve članice EU ne ratifikuju sporazum. Koliko je on bitan govori činjenica da Unija francuskih farmera, koja broji njih milione, uvelilko radi na tome da obori ovaj sporzum.

Negativne posledice po Srbiju:

Ukoliko sve zemlje EU ratifikuju sporazum sa MERCOSUR-om proizvodnja šećera u Srbiji će biti prošlost, uvoziće se i šećer iz Južne Amerike. Naredni problem koji će uslediti nakon ratifikacije je stoka, tačnije govedina i smrznuta svinjetina. Veliki problemi biće osetni i kada je bobičasto voće u pitanju.

Šta će se sve dešavati i koje sve nedaće će pretrpeti srpska poljoprivreda, najnovije informacije partite samo na portalu “Bolja zemlja”.

Detaljnije pročitajte u linku OVDE!