Ovce
- Reklama -

Iskusni ovčari tvrde kako na osnovu izgleda ovde može da se odredi njena starost. Goran Joksić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije kaže da je najpouzdanje to učiniti preko zuba, a evo i kako.

Određivanje starosti ovaca

Ovce imaju 32 zuba i to 24 kutnjaka – po 12 u obe vilice i 8 sekutića u donjoj vilici. Starost ovaca se određuje na osnovu sekutića, mlečnih i stalnih. Dakle, nalaze se samo u donjoj vilici i to po 4 u svakoj polovini.

Mlečni zubi su tanji, ređe nasađeni, dok su stalni jači, širi i zgusnuti. Prvi par mlečnih sekutića ima novorođeno jagnje, ili eventualno izbijaju u prvoj nedelji posle partusa.

Drugi par mlečnjaka izbija u drugoj nedelji, treći u trećoj i četvrti par u četvrtoj nedelji. U prve 3-4 nedelje izbijaju predkutnjaci (premolari). Do kraja prvog meseca potpuno su razvijeni mlečni zubi.

Zamena prvog para mlečnih sekutića vrši se sa 12 meseci, a u kasnostasnih sa 18 meseci. Mlečni kutnjaci se zamenjuju stanim u potpunosti najkasnije do kraja druge godine.

Jedno vreme zubalo ostaje nepromenjeno, a potom grizna površina počinje da se troši i menja. Vrat zuba se ogoli i povećavaju se praznine među zubima. Sa 8-9 godina najkasnije, zubi se krzaju lome, ljuljaju i najzad ispadaju