- Reklama -

Kod nas u Srbiji nema domaćina, a da vam se neće pohvaliti kako baš on peče najbolju rakiju. Međutim, šta se dešava kada se ukrste nauka i duga tradicija u pečenju rakije?

E onda se dobija vrhunska rakija, a koja se peče na vrhunskim naučnim osnovama – uz eliminaciju ljudskog faktora.
Profesor Goran Kvaščev sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu je, zajedno sa svojim timom, napravio potpuno automatizovan kazan za pečenje rakije koji je u potpunosti kompjuterski kontrolisan. U ovom elektro – kazanu sve radi po unapred zadatim parametrima – od brzine mešača u kazanu, grejača na struju, pa sve do nekoliko merača protoka.

Kako funkcioniše automatizovan kazan za pečenje rakije?

Automatizovan proces za destilaciju (pečenje) rakije funkcioniše tako što grejač greje kljuk, te se iz kljuka podižu isparenja alkohola, metanola, aroma i vode. Zatim, na to se nastavlja kolona sa ventilima. Svaki ventil ima svoj merač temperature, tako da se tačno zna na koliko isparava neka frakcija koja se izdvaja.
Frakcije koje isparavaju na temperaturama iznad 80 stepeni (koje čine aromu) se posebno odvajaju. Poželjan alkohol isparava na 70 stepeni celzijusa i metanol,otrovan alkohol isparava na 46 stepeni celzijusa.

Kako bi se sačuvale arome, na vrhu kazana nalazi se deflagmator. U deflagmatoru, gde se kompjuterski kontroliše temperatura, hladna voda prolazi kroz cev, pare se delom kondenzuju i vraćaju u kazan na redestilaciju. Na taj način je odvajanje arome i alkohola preciznije.

Sadržaj alkohola se meri u zavisnosti od toga koliko se zapravo pomerio gradometar – alkolometar na gore ili dole.

Više o ovom izvanrednom projektu koje je finansiralo Ministarstvo nauke pogledajte u prilogu iznad!