Suncokret cena
Suncokret cena
- Reklama -

Na poljima Srbije žetva suncokreta je u punom jeku, a prema procenama do sada je požnjeveno oko 60 odsto površina. Proizvođači ove ratarske kulture su zadovoljni prinosima ali ne i ponuđenom otkupnom cenom.

Kako saznajemo otkupna cena suncokreta se kreće od 23 do 30 dinara za kilogram, dok je kompanija Viktorija grupa izšla sa konačnom otkupnom cenom od 28 dinara i 50 para plus PDV.

Povodom ovako niske otkupne cene suncokreta Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije je saopštila da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta.

Ova asocijacija poljoprivrednika smatra da je cena ispod realne tržišne vrednosti i da je rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta.

Na osnovu procene Nezavisne asocijacije poljoprivrednika, cena niža od 35 dinara po kilogramu suncokreta je nerealna.

Trenutna cena od 28,5 dinara ne može da pokrije troškove proizvodnje. Da bi se stimulisali poljoprivredni proizvođači, iz ove nezavisne asocijacije traže da se pod hitno reaguje.

Od Vlade Srbije i ministarstava trgovine i poljoprivrede zatraženo je da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje koje će biti u interesu svih učesnika na tržištu.

Takođe, ako ne bude povećana otkupna cena suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije “biti prinuđeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva.”

Izvor: N1