Foto: Pixabay
- Reklama -
Slider

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) započelo je realizaciju zajedničkog projekta izrade Nacionalne Strategije navodnjavanja i petogodišnjeg Akcionog plana i Investicionig plana.

Foto: Pixabay

Kako se navodi u saopštenju FAO, cilj ovog projekta je unapređenje poljoprivredne proizvodnje povećanjem kapaciteta za navodnjavanje, identifikacijom i mapiranjem prioritetnih investicija u narednih deset godina.

Iako jedna od vodećih poljoprivrednih proizvođača i izvoznika žitarica i uljarica u regionu, na Srbiju utiču klimatske promene i sve su učestaliji sušni periodi koji negativno utiču na prinose, a trenutno se  nadovnjava manje od dva odsto obradivog zemljišta.

Značajan projekat

Direktorka Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nataša Milić istakla je svoje zadovoljstvo povodom izrade Strategije navodnjavanja u Srbiji.
“U naredne dve godine identifikovaćemo konkretne prioritete za ulaganja, koji će povećati poljoprivrednu produktivnost, održivost proizvodnje uz zaštitu životne sredine i otpornost na klimatske promene kroz poboljšane postojeće i razvijanje nove mreže za navodnjavanje”, rekla je Milić.
Kako je naveo Emanuel Hidiera, viši ekonomista FAO koji je na čelu ovog projekta, ova organizacija ima veliko globalno iskustvo u upravljanju vodama u poljoprivredi i izradi investicionih planova za navodnjavanje, tako da će moći da pruži adekvatnu tehničku pomoć u izradi i primeni Strategije i Akcionog plana navodnjavanja u Srbiji.
On je dodao da se fokusiraju na inovativna rešenja i tehnologije tzv. klimatski-pametnog pristupa navodnjavanju i razvoju kapaciteta.

Foto: Pixabay
Projekat putem EBRD finansira i Vlada Izraela i Centralnoevropska inicijativa sa sedištem u Italiji. EBRD i FAO sarađuju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u oblasti strateških investicija u sisteme navodnjavanja od 2018. godine.
FAO je učestvovao u zajedničkoj proceni prioriteta za navodnjavanje, što je pomoglo da se definiše opseg prvih kredita EBRD-a u iznosu od 15 mil EUR odobrenih za jačanje sistema navodnjavanja u decembru prošle godine.
Slider