Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine
- Reklama -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da zaključno sa 11. februarom 2021. prijave divlje deponije na svojoj teritoriji, u cilju zajedničkog rešavanja tog problema.

Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda obara sve rekorde! Ovo stranci najviše traže!

– Gotovo da nema grada i opštine u Srbiji koji nema problem sa divljim deponijama. Zato smo odlučili da podržimo lokalne samouprave, kako bismo udruženim snagama taj problem rešavali – rekla je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, tamo gde su divlje deponije opstajale zbog nedostatka sredstava u lokalnom budžetu, to više neće biti slučaj, jer je resorno ministarstvo rešeno da pomogne lokalnim samoupravama u njihovom uklanjanju i sanaciji.

Čudno povrće batat! Uzgoj može da vam donese 10.000 evra zarade po hektaru

– U nerednom periodu radićemo intenzivno na rešavanju problema divljih deponija, koje zagađuju zemljište, vodotokove, vazduh i dovode do degradacije životne sredine, ali isto tako zahtevaćemo od lokalnih samouprava da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada – poručila je ministarka.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je 5. februara poziv jedinicama lokalne samouprave da dostave podatke o lokacijama divljih deponija na svojoj teritoriji, kao i da navedu okvirnu količinu otpada i okvirnu procenu troškova za njihovo uklanjanje.

Isplata subvencija od marta! Poljoprivrednici dobijaju 50 odsto granta

Rok za prijavu je 11. februar 2021. godine u 16 sati. Prijave sa neophodnim podacima šalju se na imejl: kabinet@ekologija.gov.rs. Na istu adresu mogu da se obrate i one lokalne samouprave koje imaju nedoumice i pitanja vezano za ovu inicijativu.