islav Nedimović
ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
- Reklama -

Branislav Nedimović je rešio da novi mandat kao Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede počne udarnički.

On očekuje da će sledeće nedelje biti objavljena rang-lista za mlade poljoprivrednike i da će bar dva puta biti veći broj mladih – od 2.300 do 2.500 – koji će prvi put ući u poljoprivredu.

Maksimalni iznosi bespovratnih sredstava su 1.500.000 dinara, koji u daljem periodu moraju da sa opravdaju, naveo je ministar.

Ministar Nedimović: Poljoprivreda je bila najmanje ugrožena tokom epidemije virusa

On je rekao i da je država pripremila novi paket pomoći za mlade poljoprivrednike i da se posebno insistira na stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu. Nedimović je najavio i da će ministarstvo za taj projekat tražiti i pomoć od američke razvojne agencije DFC.

Objasnio je i da mladi s dobijenim novcem mogu, ako nemaju svoju, da kupe zemlju.

– Sa 15.000 evra mogu da se podignu dva hektara oblačinske višnje s kompletnim sistemom za navodnjavanje. Ako želite brži profit možete da kupite 30-40 ovaca ili tovljenike koji imaju dobru cenu na tržištu – savetovao je ministar.

Poljoprivreda će u ovoj godini imati rast veći od pet posto u poređenju s prethodnom, istakao je Nedimović i naveo da je ovo treća godina da poljoprivreda beleži rekordne prinose i stalan rast BDP-a i da očekuje i četvrtu godinu da bude blizu tih rekorda.

– Mi ćemo imati ozbiljan rast od preko pet posto, to će sad biti 9,7, ili 9,8 odsto u odnosu na čitav BDP države, ali još nije gotova berba kukuruza. Već sad mogu da kažem da imamo skoro 10 posto bolji prinos nego što smo imali prethodnih godina – naglasio je Nedimović.

Ministar Nedimović: Uskoro dozvole za kretanje za poljoprivrednike koji obrađuju zemlju na levoj obali Drine

Istakao je i da je u ovom trenutku za 30 posto veći prinos kukuruza u odnosu na desetogodišnji prosek, a 60 posto veći prinos soje i demantovao polemike s tim u vezi.

Što se tiče penzija poljoprivrednika, Nedimović je objasnio da mora da se uđe u srž problema koji niko od 1986. godine nije pipnuo.

– Ne možete da plaćate iste doprinose na jedan i sto hektara zemlje – naveo je Nedimović.