Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovic

Poljoprivredni sektor bio je najmanje ugrožen tokom pandemije virusa COVID-19, a za vreme krize porasla je potražnja za našim poljoprivrednim i prehrambrenim proizvodima na stranom tržištu.

“Izvoz pšenice i brašna u aprilu i maju je bio 50 odsto veći nego za isti period prošle godine, prvi put smo izvezli jagnjeće i goveđe meso u UAE, a dobili smo i dozvolu za izvoz jabuka u Indiju tokom pandemije” rekao je ministrar Branislav Nedimović na online konferenciji “Poljoprivreda posle pandemije”.

Kako je naveo postojali su problemi u sektoru ranog povrtarstva, zato su ovi proizvođači dobili jednokratnu finansijsku pomoć. Na novčanu pomoć mogu da računaju male mlekare i pčelari stariji od 70 godina, a subvencionisani su i krediti u poljoprivredi.

Prema rečima ministra Nedimovića, Srbija je morala da zabrani izvoz kukuruza preko određene kvote kako ne bi došli u situaciju da nema za domaći stočni fond.

“Danas je raspisan agrarni konkurs za nabavku opreme koja je namenjena biljnoj proizvodnji, dok smo onaj za traktore domaće proizvodnje produžili do 13. juna, a imaćemo i nove konkurse u oblasti ruralnog turizma” naveo je ministar Nedimović.

Kako je podsetio, pre proglašenja epidemije virusa iz budžeta su ispaćena sredstva koja su bila namenjena za gorivo.