Poljoprivrednicima su od danas dostupni krediti za nabavku mineralnih đubriva i to za 0% kamate kako je najavio ministar Branislav Nedimović. Rok otplate uz grejs je tri godine uz grejs period od godinu dana. Ministar je izjavio da vam za kredit nije potrebna dodatna papirologija, hipoteka i da sve to možete da ostvarite tokom jednog dana.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je istakao  da je sa „devet, deset banaka postignut dogovor o kreditima za nabavku đubriva“.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, najavio je da će država finansirati kompletnu kamatu.

„Tako, ako tona đubriva košta 920, 930 evra, kada uzmete kredit to đubrivo možete da kupite za 850 evra, jer država oslobađanjem od kamate spušta cenu za 70, 80 evra po toni“

Prema njegovim rečima, druga mera pomoći poljoprivrednim proizvođačima je i ukidanje carine od 10 odsto za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno iz arapskih i dalekoistočnih država gde ovih đubriva ima dovoljno.

Nedimović je istakao da na domaćem tržištu ima dovoljno azotnih đubriva za zimsku prihranu pšenice i najavio da će naredne nedelje stići još 70.000 tona uree,“ tako da ćemo imati i za kukuruz“.

Cena proizvodnje pšenice je, kako je naveo ministar poljoprivrede, povećana za 50 do 56 procenata u odnosu na prošlu godinu, ali je, ističe – cena pšenice na berzi povećana za 90 odsto.

 

Prethodni tekstMinistar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio investiciju od 250 miliona evra
Sledeći tekst„Leteći vuk“