- Reklama -

– Sazrelo je vreme da se prehrambena industrija nađe u našem fokusu – izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će ministarstvo koje vodi u narednom periodu napraviti prvi atlas prehrambene industrije Srbije i doneti uredbu koja se tiče novih tehnologija.

Ministar Nedimović savetuje: Ovo uradite sa voćem druge i treće klase, tu je zarada!

On je na da je donošenje uredbe o novim tehnologijama motivisano time što su zastarele tehnologije, pored nedostatka radne snage i neophodnog smanjenja troškova, glavni problemi ove grane.

SUBVENCIJE ZA RAKIJU: Do 15.500.000 dinara po korisniku

– Uredbom nećemo vezivati ljude za broj novozaposlenih nego isključivo za primenu novih tehnologija. Ideja nam je da će investitor koji bude želeo da investira, imati mogućnost da se za prerađivačke kapacitete prijavi kod države, pri čemu ga nećemo vezivati za broj novozaposlenih – objasnio je Nedimović.

KONAČNO IPARD ZA ŽIVINARE I VINOGRADARE! Detaljno o uslovima konkursa!

Kada je reč o atlasu prehrambene industrije, čiju izradu je najavio, rekao je da to neće rešiti nijedan problem, ali ćemo bar znati šta imamo a šta ne.

– Znaćemo recimo koliko u svakom delu naše zemlje imamo skladišnih kapaciteta, koliko silosa, koji su im kapaciteti, ko njima pledira i na osnovu toga znaćemo gde nam čega fali. Silosi su samo primer, a tako ćemo imati pregled i u ostalim oblastima – naveo je Branislav Nedimović.

Objavljena je bodovna lista prijava na konkurs za mlade poljoprivrednike!

Nedimović je najavio i veliki projekat sa Svetskom bankom od marta, koji će biti usmeren na podršku stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

– Taj će projekat podrazumevati da je 50 posto grant, 40 posto kredit, a 10 posto učešće. Jako je važno da poljoprivrednici pola novca dobijaju unapred da bi se čitava priča zavrtela – rekao je on i dodao da je na raspolaganju za taj projekat 38 miliona dolara.