Zoran Radović, vinogradar i vinar, bavi se proizvodnjom domaćeg vina na tradicionalan način. Njegova vina su čista i prirodna, bez dodataka hemije.

Vinogradi koje ima nalaze se na Fruškoj gori, a proizvodnja vina počinje, logično, od nege grožđa. Nakon toga ide berba, zatim ceđenje, istakanje, a zatim se dobija vino koje treba da odleži godinu dana. Nakon tih godinu dana Zoran prenosi vino u svoj podrum u Beogradu i tamo nastavlja brigu o ovom piću.

Zoran poseduje četiri vinograda, jedan stari, dva nova i jedan koji je, kako je objasnio, „u punoj snazi“. Njegov otac je, takođe, imao vinograde. Vinogradarstvo zahteva dosta ulaganja, a Zoran svakodnevno uči nove stvari o ovoj profesiji.

Od hemijskih dodataka ne koristi ništa osim vinobrana. Zoran je takođe rekao da postoji problem sa radnom snagom, ali berbu radi zajedno sa svojim prijateljima. Količina vina koju trenutno ima je takva da može sam da je savlada, a posle berbe grožđa uglavnom sve sam radi.

Vino prodaje u zavisnosti od potrebe kupaca. Tako kupci mogu da biraju da li će uzeti vino u balonu od pet litara ili u staklenoj flaši sa pampurom. Pravi i rakiju nakon što otoči vino. Proizvodi nešto između loze i komove rakije.

Zoran kaže da je vino posao više nego hobi, ali je lepo znati da je nastavio očevu tradiciju i zadovoljava neku ekonomsku povlasticu.

Prethodni tekstMinistar Nedimović: Obezbeđeno 400 000 tona veštačkog đubriva. Potrebe Srbije u potpunosti zadovoljene
Sledeći tekstPorodična farma u Kovačevcu