Foto: Pixabay
- Reklama -

Ruska vlada uvela je kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usled čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.

Međunarodne organizacije strahuju da će zbog takvih ograničenja biti narušen ceo lanac snabdevanja hranom u svetu, prenosi Sputnjik, a piše francuski list “Valeurs actuelles”.

Kako se navodi, kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose na pšenicu, kukuruz, ječam i raž. Ova mera je uvedena usled pandemije koronavirusa.

Ruska vlada na ovaj način želi da osigura da će žitarice dospeti na unutrašnje tržište, odnosno da će njima biti snabdeveni građani Rusije.

U novom zakonu je ukazano da navedene žitarice imaju važan značaj za nacionalno tržište. Zbog toga, u uslovima epidemije koronavirusa, vlasti žele da izbegnu porast cena.

Rusija je do sada u proseku izvozila oko 43,3 miliona tona žitarica, od čega 35 miliona tona čini pšenica. Sada je izvoz snižen na sedam miliona tona. Istovremeno, nisu uvedena nikakva ograničenja na trgovinu sa Kazahstanom i Belorusijom, sa kojima je Rusija sklopila carinsku uniju, prenosi Sputnjik.

Međutim, prema pisanju francuskog lista, rukovodioci Svetske zdravstvene organizacije i Svetske trgovinske organizacije zabrinuti su zbog posledica ruskih ograničenja. Prema njihovim rečima, uvođenje kvota na izvoz žitarica može narušiti lanac snabdevanja hranom u svetu, navodi se u članku.