Za samo tri meseca uginulo je više od 500 miliona pčela u Brazilu. Naučnici povezuju ovu masovnu smrt sa povećanom upotrebom pesticida, koja nije regulisana zakonom.

Brazilski pčelari su izvestili o masovnom umiranju pčela u četiri savezne države od oktobra 2018. do marta prošle godine. Naročito je najveći gubitak zabeležila država Rio Grande do Sul.

Međutim, brazilske pčele ne napuštaju svoje kolonije kao što je to slučaj u SAD i Evropi.

„Zagađivači masovno ubijaju pčele, posle čijeg dejstva ostaju mrtve na licu mesta“, naveli su naučnici.

Detaljna inspekcija pokazala je da su uginule pčele pokazivale znake mučnine od kontaminacije pesticidima koji su nerazumno i nepravilno upotrebljavani.

Pretnje u vazduhu

Većina mrtvih pčela imala je tragove fipronila, insekticida koji su Evropska unija (EU) i američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) odavno klasifikovali među kancerogene supstance za ljude.

Nedavni izveštaji Organizacije za hranu i poljoprivredu UN navode da je zloupotreba pesticida u Brazilu porasla za neverovatnih 770 procenata u periodu od 1990. do 2016. Brazil je, osim toga, na 44. mestu u svetu po zloupotrebi pesticida po hektaru.

„Smrt ovih pčela znak je da su naše zalihe hrane zatrovane“, rekao je Karlos Bastos, predsednik Udruženja pčelarstva saveznog okruga u Brazilu.

Drugi stručnjaci, poput Marine Lakorte, koordinatorke ekološke organizacije Grinpis u Brazilu, kaže da ne postoji drugo objašnjenje za pojačanu upotrebu pesticida osim politike.

Rekordna prodaja pesticida

Otkako je predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine, brazilsko Ministarstvo poljoprivrede je ukazalo na prodaju rekordnih 290 pesticida, što ukazuje na njihovu zloupotrebu. Kritičari takođe dodaju da će se predlogom zakona predvideti dodatno smanjenje standarda za pesticide.

Stručnjaci sumnjaju da predsednik ublažava stroge propise o pesticidima kako bi izazvao ekonomski procvat u poljoprivredi, jednoj od glavnih brazilskih industrija.

Grinpis je takođe naglasio da se 40 odsto svih pesticida koji se koriste u Brazilu smatra otrovnim. Zapravo, 32 odsto njih je zabranjeno u EU.

Prethodni tekstSuzbijanje korova na strništu – ovo nipošto ne smete uraditi!
Sledeći tekstKako slana voda poboljšava prinos i kvalitet čeri paradajza