Proizvodnja kobasica
Proizvodnja kobasica
- Reklama -

Kako je ovih dana u Srbiji u toku svinjkolj, mi smo obišli i jednu porodicu koja se bavi proizvodnjom specijaliteta od mesa.

Gospodin Dragan Lemajić iz Šida bavi se pravljenjem kobasica, a proizvodi i ostale specijalitete od mesa. Sve je počelo iz ljubavi, a onda je njegov sin dobio sredstva od pokrajinske Vlade da napravi sopstvenu preradu mesa.

Kod porodice Lemajić najvažniji proizvod je sremski kulen i ovde nije u pitanju neka velika proizvodnja, ali su proizvodi izvrsni. Lemajići naprave oko 4 tone kulena, 4 tone sremske kobasice i otprilike isto toliko drugih zanatskih proizvoda od mesa.

Da biste dobili ovako ukusan proizvod potrebno je da imate umeće mesara, ali pre svega da imate dobru svinju, a kada su u pitanju proizvodi od mesa, dobra svinja je stara svinja. Tovljenik star 6 meseci ne može da da kobasici dobar ukus, a takođe i ukusnije je meso od svinje, koja se gaji poluslobodno. Veoma je važno da svinja dva dana pre klanja bude bez vode i da gladuje, da bi meso meso bilo pravog ukusa.

Pogledajte kako ovi domaćini proizvode vrhunske delikatese.