foto: Pixabay
foto: Pixabay
- Reklama -

Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo je, u toku prošle nedelje, na svom zvaničnom sajtu objavila rezultate sprovedene superanalize za sojine ljuspice i šnicle od soje, a kojom je utvrđena tona genetski modifikovane hrane (GMO).

Kako je saopštila ova makedonska agencija, genetski modifikovane sojine ljuspice i šnicle od soje prodavao je makedonski proizvođač zdrave hrane i trgovine “Vitalia”. Ono što je skrenulo pažnju srpskoj javnosti jeste da je reč o soji koja je poreklom iz Srbije, odnosno iz fabrike “Sojaprotein” iz Bečeja, koja posluje u sastavu “Viktorija grupe”.

Oko 510 kg genetski modifikovane sojine šnicle i sojinih mrvica je, nakon superanalize referentne laboratorije iz EU, povučeno iz prodaje u Makedoniji, a pod službenim nadzorom će biti i uništeno.

Makedonski proizvođač “Vitalia” je negirao tvrdnje rekavši da ” soju uvozi od renomirane srpske kompanije “Sojaprotein”, a koja je jedan od najvećih proizvođača non-GMO soje u Evropi.”
Takođe, u “Viktorija grupi” i “Sojaproteinu” tvrde da su svi njihovi proizvodi, po poreklu, isključivo od genetski nemodifikovane soje – sa sadržajem modifikacije manjim od 0,1 odsto. To je daleko ispod regulative u Srbiji i EU.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbiji, ,,Politici” je rečeno da će ispitati tvrdnje makedonske Agencije. Do sada ovu informaciju naše ministarstvo nije dobilo zvanično, ali ni pošiljka iz Srbije nije vraćena.