Naslovna Vesti Majski poljoprivredni sajam

Majski poljoprivredni sajam

44
0

Novosadski sajam otvara svoja vrata od 21. do 27. maja, što je najavljeno na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

– Za nas je, kao organizatore, najvažnije da smo izašli iz onog režima korone. Borili smo se lavovski u tom otežanom periodu da ostanemo aktivni, da održimo komunikaciju sa našim izlagačima, da zadržimo poziciju na tržištu i da budemo „mesto na kome se stiče prednost i u tome smo uspeli“. Ove godine imamo 1.100 izlagača. U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma.Zemlja partner nam je Mađarska i u svetlu dobrih bilateralnih odnosa naše dve države zahvaljujem se ambasadoru na aktivnostima koje preduzima. Zadržali smo međunarodni karakter što dokazuju nastupi kompanija iz još 18 zemalja.Uz brojne kolektivne izložbe možemo da najavimo i premijerni nastup Maroka. Ostali su segmenti koje smo ranijih godina imali i želim da se zahvalim Ministarstvu poljoprivrede koje je naš mecena u oblasti stočarstva i voćarstva, a stočarski deo će biti ove godine vrlo kvalitetno zastupljen. Četvrtak, 26. maj je Dan stočara, a taj dan će biti posvećen i Večeri šampiona i ocenjivanju kvaliteta -rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da oni u realizaciji Sajma učestvuju sa velikim entuzijazmom. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj najveće Nacionalne izložbe stoke, a od pre tri godine i Izložbe genetskih potencijala.
– Ove godine će biti prisutna najbolja grla goveda, pre svega tovne rase, konja, ovaca, koza. Nažalost, ni ove godine neće biti svinja zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. U četvrtak 26. maja, na Danu stočara će prodefilovati najbolja grla sa ovih prostora, kada ćemo direktor Sajma i ja podeliti nagrade. Ono što je posebno važno u svetlu očuvanja biodiverziteta je prisustvo autohtonih rasa goveda, konja i ovaca- rekao je Velimir Stanojević. Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede biće održane izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“,a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.


– Ono što je važno da kao zemlja promovišemo proizvode sa dodatom vrednošću i kada je stočarstvo u pitanju da promovišemo sve one mere i subvencije koje u ovoj oblasti dajemo iz svojih i IPA fondova kako bismo revitalizovali stočarstvo.Želim i da najavim prisustvo pčelara u Hali 23. Srbija je postala ozbiljna pčelarska zemlja sa preko milion košnica, preko 30.000 gazdinstava u Srbiji se bavi pčelarskom proizvodnjom i nekoliko medova iz naše zemlje nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Organizovaćemo i radionice, seminare, stručna predavanja. Ministarstvo organizuje i IPARD dan i skup posvećen realizaciji tih projekata-dodao je Stanojević.

Generalni sponzor 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Globos osiguranje kojem će ove godine fokus biti na osiguranju useva i plodova. Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica,kao banka partner Poljoprivrednog sajma, ali i kompanija Al Dahra, koja je Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

Ostatak vesti možete pročitati na portalu Agropress.

Izvor: Agropress

Prethodni tekstMISLIM na nas-kupujem organsko
Sledeći tekstNedimović: Od 15. maja slobodan izvoz brašna