- Reklama -

Lovački savez Srbije čuva i poštuje tradiciju još od 1896.godine, kada je i osnovan. Danas broji preko 80 000 lovaca za očuvanje prirode u Srbiji. Gost Bolje zemlje bio je Bratislav Ćirković, predsednik ovog saveza.

Lovstvo je multidisciplinarna nauka koja objedinjuje očuvanje staništa gde živi divljač, kao i veliki broj stručnih lica na terenu. Lovci imaju povremene radne akcije, dok stručne službe imaju radne obaveze. Brinu se o brojnosti divljači, lovočuvarska služba štiti od nelegalnih radnji, bave se i prihranom i pravljenjem lovnotehničkih objekata. Pravljenje ovih objekata tiče se pronalaženja pravog mesta gde će se divljač hraniti, kao i pravljenja pojilišta gde nedostaje vode. Pored toga, posao ljudi iz lovačkog saveza jeste i odstrel, kako bi populacija došla do optimalnog broja mužjaka u odnosu na ženke, a kojim se, takođe, bave stručnjaci.

Bratislav Ćirković objasnio je da je skoro promenjen Pravilnik o bezbednosti u lovu. Po njemu, svaki korisnik lovišta mora da bude osiguran od odgovornosti prema trećem licu, a pored toga postoje i polise koje se odnose na bezbednost o lovu i nesrećnim slučajevima. Poljoprivredna gazdinstva koja su uništena od strane neke divljači biće osigurana samo ako je poljoprivrednik preduzeo sve uslove u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti u lovu i pravilniku za sprečavanju šteta (oko desetak tački). Ukoliko je neko preduzeo sve mere, a šteta postoji, Lovački savez će reagovati. Poljoprivrednici u tom slučaju treba da se obrate korisniku lokalnog lovišta, a zatim se on, po određenom sistemu, obraća drugim licima.

Prethodni tekstSrpski ribnjaci-jedinstvena tehnologija
Sledeći tekstBudućnost u kontrolisanju rasipača