Stanje psenice ozime
Loše stanje pšenice, dok cena raste! Šta ćemo sada? Foto: screenshot iz priloga iz emisije BZ
- Reklama -

Od početka decembra zabeležen je neočekivani rast cene pšenice, i trenutno je cena ove žitarice oko 21 dinar po kilogramu. Nije slučajno što je cena pšenice za oko 13 odsto skuplja nego u istom periodu prošle godine. Osim toga što je nema dovoljno, već sada se vidi da je ovogodišnja ozima setva pšenice kod nas prošla veoma loše.

Dakle, optimalni rok za setvu ozime pšenice je prošao. Uslovi za setvu nisu bili idealni. Osim toga, što je setva pšenice koštala naše poljoprivrednike skuplje nego lane, nedostajala je vlaga.

Prema rečima dr Vladimira Aćina, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, ovo je jedna od najsušnijih jeseni u poslednjih 10-ak, 15-ak godina. Iako smo do početka decembra imali više padavina, u odnosu na neki višegodišnji prosek, raspored padavina je bio izuzetno loš.

Pšenica nije nikla na vreme, a situacija na parcelama je trenutno jako šarena

Ima biljaka koje su počele tek sada da bokore (koje su ostvarile dobar kontakt i koje su došle do neke vlage u zemljištu), ali ima i semena koje još nije isklijalo.

Takođe, ispostavilo se da je bolja pšenica koja je sejana kasnije od one koja je sejana odmah nakon redukovane obrade. Kako objašnjava dr Vladimir Aćin tamo gde je konzervirana vlaga, gde nije došlo do oranja i tamo gde je bilo kiše je i stanje bolje.

Na pitanje da li će takva pšenica da preživi zimu, dr Vladimir Aćin je istakao da, ukoliko ne bude neka ekstremno hladna zima, neće biti velikih problema. Dok s druge strane, sneg koji je već pao je i te kako dobrodošao.

U narednom video prilogu poslušajte i savet: Kako da procenite da li sejati, da li presejavati i da li sejati ako ostane dobra cena pšenice? Da li možda sejati neku jaru pšenicu?