Foto:Pixabay
- Reklama -

Lažni med toliko se proširio u Srbiji da je sada stigao i do vrtića. Konkretno, reč je o medu koji je stigao u jednu dečju ustanovu u Aleksincu. Deca ga ne konzumiraju, a za med je trenutno izdato rešenje za povlačenje.

Izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda obara sve rekorde! Ovo stranci najviše traže!

Sve je upravo i otkrila uprava vrtića u Aleksincu. Oni su, posumnjali u kvalitet meda koji su dobili od dobavljača koji je prošao na tenderu za različita dobra, pa i med. Obaveštena je Uprava za veterinu koja je izašla na teren.

Prema saznanjima našeg portala, istraga je u toku a ona će utvrditi kako je uopšte proizvođač prošao na lokalnom tenderu. Dalje, takođe, kako nam je rečeno, posle izdatog rešenja, sledi povlačenje robe, zatim i kazne za falsifikovanje firmi.

Naime, kako je kasnije utvrđeno, poljoprivredno gazdinstvo navodno nije registrovano kao pčelarska proizvodnja, a falsifikovao je ime firme i etiketu na kojoj je pisalo „Vučenović“.

Savez pčelarskih organizacija Srbije u međuvremenu je objavio na svom sajtu da je i broj objekta za pakovanje meda upisan na etiketi lažan.

Isplata subvencija od marta! Poljoprivrednici dobijaju 50 odsto granta

Oni upozoravaju sugrađane da se med sa spornom etiketom, ne kupuje i da se radi o nelegalnom proizvodu. Kako navode, „bagremov med ne može da košta 270 dinara plus PDV što mu je najčešća cena na takvim tenderima“.

Kako da utvrdite da li je med lažan?

Postoji mnogo metoda raspoznavanja pravog domaćeg meda od onog lažnog, pa iako vam sa sigurnošću ove podatke mogu reći samo ovlašećeni ispitivači, postoje neke metode kojima biste mogli da utvrdite da li se radi o pravom medu.

Prvi korak je da vidite šta piše na etiketi meda, kojeg je sastava i da li sadrži aditive i dodate veštačke supstance. Naravno da je najsigurnije da med kupujete direktno od pčelara, ali ukoliko nemate tu mogućnost, otkrivamo vam nekoliko trikova kako da budete sigurni da med nije lažni.

Ovaj proizvod iz Srbije je jedinstven i tražen na svetskom tržištu

  • U kašiku sipati malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.
  •  Dodajte nekoliko kapi meda na papir ili maramicu. Čisti med neće dugo moći da prođe kroz papir.
  • Napunite čašu vode i dodajte kašiku meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će početi da se otapa u vodi.
  •  Stavite malo meda kod mrava. Mravi neće dirati prirodni med.
  •  Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena, popularno rečeno ušećeriti. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

Sva ova pravila važe za razlikovanje prirodnog od lažnog meda, ali kada je reč o mešavini onda ovi trikovi nisu merodavni, jer mešani med nekada ne mogu ni sami pčelari da prepoznaju.

Za lažni med kažu da može da bude toksičan jer nastaje zagrevanjem šećernog sirupa, a prilikom tog procesa se stvara hidrokimetilfurfural koji je otrovan u većim količinama. Kada se pomeša lažni i prirodni med vrlo je teško utvrditi da se radi o falsifikatu. Ovakva mešavina može da zbuni i laboratoriju tokom analiza.

Čudno povrće batat! Uzgoj može da vam donese 10.000 evra zarade po hektaru

Možda najsigurniji način za proveru prirodnosti meda jeste njegova kristalizacija ili kada se med ušećeri. Pravi med se uvek ušećeri u tegli nakon nekog vremena i to u celoj tegli ujednačeno, dok se mešavina ušećeri neujednačeno, npr. samo na dnu tegle.

Izvor: Telegraf

Prethodni tekstUz AS 702 zaboravite na osipanje zrna
Sledeći tekstMalinari progovorili: Ovo je glavni krivac za njihove muke!