Gajenje paradajza
gajenje paradajza
- Reklama -

Povrtarka Suzana Pankalujić iz Kovina je samo jedna od bezbrojnih povrtara i povrtarki koji se bave proizvodnjom kvalitetnog povrća kod nas. Uprkos uloženom trudu, Suzana kao ni većina manjih povrtara ne može da se pohvali ugovorenom proizvodnjom i ogromnim finansijskim uspesima.

Ni duga baštenska tradicija – u kojoj prednjači paradajz, nisu mogle da utiču na to da se promeni nešto kada je u pitanju plasman istog. Umesto toga, poneki povrtari čak i uništavaju svoju robu jer nemaju kome da je prodaju.

Uprkos povrću kog ima dovoljno, mi ipak uvozimo iz Albanije, Grčke, Turske, Italije, Mađarske i Makedonije. Te u ovoj priči zvanoj plasman robe nam se sve više čini da pobeđuje ne onaj ko nudi kvalitet, već onaj ko ima prodajno mesto.

Dakle, jasno je svima da je opstanak malih povrtara na tržištu doveden pod znak pitanja. Ali da li postoji način da se manji provrtari uklope u postojeći sistem prodaje?

Suzana iz Kovina, razmišljajući na ovu temu odlučila se na jedan smeo potez a to je da napravi udruženje povrtara Kovina. Međutim, i pored jake volje i želje ove žene da do nastanka udruženja dođe, većina članova (takođe manjih povrtara) nije mogla da razume da su u družini jači.

Naime, velike firme nisu spremne da se bakću sa stotinama ugovora, kao i sa stotinama potencijalnih tužbi. Njima je u cilju da imaju jednog dobavljača, a da li je u pitanju udruženje, zadruga, kooperacija ili firma za njih je manje bitno. A ako ne nađu takvu zadrugu, udruženje u Srbiji, onda će ga naći u Holandiji, Belgiji, Grčkoj ili Albaniji.

Naš apel, pre svega manjim povrtarima, je da razmišljaju o klasiranju i pakovanju robe, kao i udruživanju.

 

Pogledajte naredni prilog iz emisije Bolja zemlja.