Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kupina traženija i od maline: Kupci dolaze na noge voćarima

Kupina traženija i od maline: Kupci dolaze na noge voćarima

28
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Iako je berba malina završena, za voćare ivanjičkog kraja ipak nema odmora. Crveno zlato zamenile su kupine, čija sezona uveliko traje, a cena crnih plodova ove godine takođe je dostigla svoj istorijski maksimum.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv: Izdvaja se 200 miliona za podsticaj

Kreće se na nivou od oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju za ovim voćem uslovila je nestašica na svetskom tržištu. To je veliki korak napred, ako se zna da se otkupna cena prethodnih godina kretala u proseku na nivou oko 50 dinara.

– I kupina je doživela svojih pet minuta, a kako dani budu odmicali, očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara. Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio, stoga velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena poput Skandinavskih zemalja – kaže Dobrivoje Radović, voćar iz Ivanjice za RINU.

Važne vesti za poljoprivrednike: Otvoren nam je za izvoz na najjače svetsko tržište

Međutim, i kupina deli istu sudbinu kao i malina, jer su prinosi ove godine dosta manji nego prethodnih sezona. Nekada je u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, a usled neisplative ekonomske računice iz prošlosti – mnogi su posekli svoje zasade, pa je sada pod ovim voćem svega oko 1300 hektara.

 

Prethodni tekstSprečen uvoz otrovne ribe: Nadležne službe zaustavile pošiljku na granici
Sledeći tekstDobre vesti za ovčare: Država je rešila da ulaže