kukuruz

2020. godina možda nije bila rekordna za kukuruz, ali je svakako bila odlična. Epidemija, policijski čas, nepovoljni vremenski uslovi… mnogim ratarima su nametnuli zebnju i nesigurnost u ishod žetve. Ipak, žetva je prošla dobro, a prinosi su bili sasvim zadovoljavajući (prosečno 8,1 tonu po hektaru). Tako da će biti dovoljno roda i za domaće tržište i za izvoz.

Ono što je, međutim, sve ratare posebno obradovalo je cena kukuruza, koja je u poslednje vreme vidno skočila, preko 12%. Takav trend primetan je ne samo na domaćem, već i na svetskom tržištu, prvenstveno zbog dešavanja u važnim izvoznim zemljama poput Rusije, Ukrajine, Brazila i Argentine.

Bilo kako bilo, može se reći da su poslednjih meseci na kukuruzu svi zaradili i da je kukuruz jedan od glavnih srpskih izvoznih aduta. Što nas dovodi do pitanja: kako uvek postizati takav uspeh u proizvodnji kukuruza?

Izbor hibrida koji obezbeđuju visok prinos

Na to kakav će i koliki rod biti utiču brojni faktori, poput zemljišta, klimatskih uslova, agrotehnike, semena… Preporuke stručnjaka iz vodeće selekcionarske kuće AS hibridi su, stoga, da se u setvi uvek koriste 2 ili više hibrida, i to iz različitih grupa zrenja. Poslednje 3 proizvodne sezone su pokazale ujednačenost vlaga i veći prinos kod kasnijih grupa zrenja.

As hibrid 201
AS 201

Koliko je bitna kombinacija hibrida pokazalo se i prethodne 2020. godine, kada su ratare zadesila 2 nepovoljna agroekološka perioda: sušan i hladan kraj marta i početak aprila i hladan početak juna. Ratari koji su se opredelili za kombinaciju hibrida različitih grupa zrenja sigurno su značajno smanjili rizik od nestabilnog prinosa.

Pored toga, naravno da je bitno izabrati i odgovarajući hibrid. Kada su u pitanju AS hibridi, njihov glavni adut je visok kvalitet semena, posebno visoka energija klijanja. Po rečima dr Nenada Vasića, interni standardi kvaliteta AS hibrida značajno su veći od zakonom garantovanih, pa je tako minimalna klijavost semena 93%, a energija klijanja minimum 90%. Seme koje ne zadovoljava navedene interne standarde se ne pušta u prodaju.

Pažljivo odabrani hibridi za novu sezonu

Trudeći se da AS hibridi budu trajan i pouzdan partner vaše ratarske proizvodnje, ova selekcionarska kuća je za novu sezonu pripremila nove hibride rane grupe zrenja. Među njima posebno se ističu AS 201 i AS 3300. Pored stabilnih i dokazanih hibrida, kaže dr Nenad Vasić, ratarima nudimo i nove hibride, jer svaki novi hibrid donosi neko poboljšanje.

as hibrid 3300
AS 3300

AS hibrid 3300A kvalitet i pouzdanost se prepoznaju. Zato ne čudi velika potražnja za AS hibridima u inostranstvu. Npr, iako mu je prva prodajna godina, seme hibrida 3300 već je distribuirano za Mađarsku, Rumuniju, Rusiju.

Šta o uspešnoj proizvodnji kukuruza ima da kaže selekcionar AS hibrida, dr Nenad Vasić, poslušajte u prilogu ispod.

Prethodni tekstAS 3300, hibrid koga ćete uvek prepoznati u polju
Sledeći tekstPrijavite se ta „nultu“ kontrolu: Ovo je preduslov za dobijanje subvencija!