Kuće i njive na jugu za BAGATELU, a kupaca nigde nema!

0
prodaja njiva na jugu, foto J.E.
Iako niska cena kuća i njiva, svi odlaze u gradove, foto J. El Omari
- Reklama -

Ako kojim slučajem kod sebe imate 200.000 evra možete da kupite celo selo u blizini Leskovca, tri do četiri sela iznad Lebana ili deset do petnaest sela ispod Radan planine, prenosi Jugmedia. Dok hektar zemlje u Vojvodini košta oko 10 000 evra, u selima u blizini Leskovca se kreće do 1.000, a oko Bojnika se prodaje i za 100 evra.

Interesantno je da leskovački poljoprivrednici zemlju ne cene po kvalitetu već po lokalitetu na kojem se nalazi. Najskuplje oranice su u okolini Stajkovca, ali samo one „sigurne“ koje su već pod plastenicima i duplo su skuplje nego u ostalim delovima leskovačkog kraja. Cena zemljišta, s toga zavisi od toga da li je pored reke, da li je obrađivano, ali i koje je klase.

Čak i bolje očuvane kuće i domaćinstva prodaju se za ’smešnu’ cenu. Međutim, uprkos nižoj ceni, kupaca nema, žale se prodavci. Svi se sele u gradove i u inostranstvo sa ovog područja.

Lebanska, bojnička i sela u Medveđi  nekada su, u vekovima u kojima su vladali Turci, bila nastanjenija nego danas. Srbi su, doseljavajući se u te krajeve, od Turaka kupovali zemljište u bescenje i na tim prostorima pun život se odvijao više od jednog veka.

Sela su počela da propadaju krajem 60-tih godina prošlog veka naglim razvojem industrije po gradovima i otvaranjem Nemačke za srpske i turske gasetrbajtere.

Danas, tamo gde su bila plodna polja, rodni voćnjaci, dvorišta puna dece – raste korov.

Izvor: Jugmedia

 

J.E.