- Reklama -
Slider

” U Srbiji postoji 631.000 domaćinstava – vlasnika usitnjenih parcela, na kojima radi oko 1,4 miliona ljudi, a zbog usitnjenosti poseda i niske produktivnosti oni su svrstani u red malih proizvođača. Međutim, to će se promeniti ako uspemo da ih udružimo.” – izjavio je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije.

Vlada Srbije je prepoznala značaj zadrugarstva i izdvojila je 25 miliona evra za 500 zadruga u 500 velikih sela. Sredstva budućim zadrugarima, kako saznajemo od Krkobabića, dostupna su putem javnog konkursa za oživljavanje zadrugarstva. Objavljivanjem ovog konkursa započet je program revitalizacije zadruga i otvaranje novih u naredne tri godine. Ovim merama izbegli bismo probleme sa kojima se susreću, u ovom trenutku, malinari i proizvođači žita, dodaje Krkobabić.

Prema Krkobabićevim rečima najbolji način za opstanak i funkcionisanje srpskog sela je obezbediti ambulantu, poštu, osnovnu školu i zadrugu. U tom procesu očekuje se podrška i pomoć predstavnika jedinica lokalnih samouprava, koji mogu dati ključni doprinos stvaranju normalnih uslova za ostanak mladih ljudi na selu.

 

 

Slider