Foto: Pixabay
- Reklama -

Evropska komisija izglasala je dodatni paket vanrednih mera podrške za sektor vina nakon krize koju je prozrokovala pandemija u ovom sektoru.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, sektor vina jedan je od najteže pogođenih poljoprivredno-prehrambenih sektora, i to zbog naglih promena potražnje i zatvaranja ugostiteljskih objekata širom EU.

Poverenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Januz Vojčekovski potvrdio je da je sektor vina jedan od onih koji su najteže pogođeni krizom koronavirusa.

“Velika podrška već je pružena prvim paketom Komisijinih namenskih mera za to tržište. Uprkos tome, zbog neizvesnosti koja je posledica razmera krize u celoj EU-u, ali i svetu, kao i stanja utvrđenog pomnim praćenjem tržišta, odlučili smo da predložimo novi paket mera za sektor vina. Uveren sam da će se tim merama brzo postići konkretni rezultati u sektoru vina EU-a i u kratkom roku osigurati stabilnost”, naveo je on.

Dodatne mere obuhvataju privremeno odstupanje od pravila Evropske unije o tržišnom nadmetanju, što znači da subjekti mogu u periodu od šest meseci sami mogu da organizuju i sprovode tržišne mere u cilju stabilizacije sektora, poštujući načela funkcioniranja unutarnjeg tržišta. Primera radi, moći će da planiraju zajedničke promotivne aktivnosti, organizuju privatno skladištenje i zajednički da planiraju proizvodnju.

Među merama je i povećanje doprinosa Evropske unije: doprinos Evropske unije svim merama u okviru nacionalnih programa podrške povećaće se za 10 %, na ukupno 70 odsto, kao i avansi za kriznu destilaciju i skladištenje.

Osim podrške za sektor vina, koristi od povećanja doprinosa EU imaće i sektor voća i povrća (povećanje s 50 % na 70 %) za programe kojima upravljaju organizacije proizvođača. Na taj će se način organizacijama proizvođača osigurati dodatna fleksibilnost u sprovođenju njihovih programa.

IZVORbolja zemlja/ec.europa.eu
Prethodni tekstNOVI PRAVAC U ZAŠTITI SEMENA ULJANE REPICE
Sledeći tekstHIBRIDI ULJANE REPICE