Kada domaćica želi da iskrcka nekoliko lešnika za nedeljni kolač, to joj sigurno nije veliki problem. Međutim, šta ako Vi, kao ozbiljan proizvođač, želite recimo da iskrckate na desetine tona lešnika za izvoz? Nažalost, možete odmah da  zaboravite na priču da će neko isplativo krckati lešnik po lešnik. Umesto toga, savetujemo Vas da odgledate prilog iznad.

Kakve ćemo mašine uskoro koristiti kada je reč o prečišćavanju i obradi lešnika? Kako proizvesti i obraditi lešnik, jeftino i efikasno?

U potrazi za odgovorima na ova pitanja, ekipa emisije Bolja zemlja posetila je konstruktora mašina za prečišćavanje i obradu lešnika – Mileta Rankovića, penzionisanog inženjera iz Beograda.

U Miletovoj radionici zatekli smo jedan veliki valjak sa veoma zanimljivom šemom šara. Da nam pre susreta Mile nije rekao da je konstruisao mašinu da odvajanje ljuske od jezgra lešnika, ne bismo znali ni čemu zapravo ova mašina služi.  Reč je, dakle o potpuno novoj mašini, sa novim principom obrade lešnika.

Do sada ste verovatno čuli za postupak u kome Vi prvo iskrckate lešnik, a zatim iskrckani lešnik propuštate koz mlaz vazduha. Taj mlaz vazduha potom izduvava lakšu ljusku, dok mrezga (koja je teža) pada na drugo mesto.

Dok kod Miletove mašine se iskrckani lešnik ubacuje u usipni koš, a potom se propušta da klizi preko valjka. Nema buke, nema prašine a skrckani lešnici samo klize i odvajaju se od kore (ljuske).

 

Prethodni tekstBolesti i gajenje borovnice
Sledeći tekstNapuštena sela Srbije