Borovnica (Foto: Bolja zemlja)
- Reklama -

Možda je odgovor na ovo pitanje trebalo dati ranije. Pre nekih deset, a možda i dvadeset godina.

Svakako ga je odgovor trebalo potražiti pre nego što su milioni i milioni evra uloženi u zasade pod borovnicom, i pre nego što je i država, kroz subvencije, uložila velike količine novca u uzgoj borovnice.

Važno je napomenuti da su ovde odgovor rešili da potraže, ne instituti ili fakulteti, već ljudi od prakse. Univerzitetski profesori iz Čačka i Sarajeva, proizvodjači borovnica , stručnjaci za supstrate, saksije, đubrenje, biološku zaštitu, jednom rečju svi oni okupljeni okupljeni u Asocijaciji za unapredjenje proizvodnje visokožbunaste borovnice u Srbiji su rekli da je dosta praznih priča i da je vreme da se na ogledu dođe do tačnog i preciznog odgovora.

Dipl. Inž. Zoran Maričić (Foto: Bolja zemlja)

Celu ideju, a i projekat, je inicirao naš stručnjak Zoran Maričić kome je bilo dosta toga da spašava od propasti ljude koji su uložili oko 50 000 evra po hektaru u uzgoj borovnica.

Samo ogledno dobro se nalazi pored Užica i nije mu cilj da se bavi trivijalnim stvarima nego da odgovori na suštinsko pitanje: Kako najbolje uzgajati borovnicu na Balkanu?

Sorta duke (đuk) posadjena u čak trinaest kombinacija saksija, supstrata – i plus nekoliko kombinacija na otvorenom. Sve je u navodnjavanju, svuda se koriste igalsti kapljači, a metereološka  stanica kontroliše kvašenje lista, količinu padavina i vlažnost zemljišta. Sve te kombinacije su da bi se dobio konačni odgovor na to pitanje kako treba uzgajati borovnicu na balkanu.

Okvirno borovnica će ovde ostati najmanje deset godina i svake godine će se beležiti statistički rezultati.

Možemo samo da kažemo, svaka čast ovim ljudima koji su odlučili da konačno urade ovakav ogled, ali moramo da primetimo i da je veliki propust nekih koji su to trebali da urade još pre dvadeset godina umesto što su se ljudima davale instrukcije i pretpostavke koje su često bile suprotstavljene jedne drugima.

Inače ogled je potpuno otvoren za javnost, potrebno je samo da se najavite na vreme i možete da odete i da pogledate kako stvari stoje bilo kada u toku godine. Takođe će biti organizovani i stručni skupovi.

Uroš Davidović je bio u poseti ovom oglednom dobru i na snimku ispod možete pogledati šta su rekli stručnjaci i do kakvih saznanja u uzgoju borovnica su došli.