Komarac ubica iz prikrajka

359
0
SHARE
Tigrasti komarac
Tigrasti komarac

Komarci glavni krivci za prenošenje malarije u svetu!

Dolaskom toplijih dana javljaju se i rojevi komaraca koji su aktivni sve do prvih mrazeva pa je, shodno tome, jako važno da skrenemo pažnju na ove insekte.

Od sredine prošlog veka komarci se redovno suzbijaju budući da su glavni krivci za prenošenje malarije.

Međutim, kako im nisu potrebni pasoši ni ostala putna dokumenta, a globalno otopljavanje sada pruža idealne uslove za njihov razvoj i u severnim delovima planete, odomaćili su se svuda.

Ma koliko nam tokom noći njihovo zujanje deluje frustrirajuće, verujte da ubod pojedinih vrsta komaraca jednako opasan kao i ujed zmije otrovnice.

Klimatske promene
Klimatske promene

Klimatske promene uslovile prenos smrtonosnih bolesti!


Od skoro kod nas su registrovane infektivne bolesti koje nam ranije nisu bile poznate: virus Zapadnog Nila, denga virus, žuta groznica, encefalitis, malarija i dr.

 

Problem ne bi bio alarmantan da se radi o pojedinačnim slučajevima oboljenja i da kod nas nema insekata koji su njihovi prenosioci. Neke vrste komaraca koji se nalaze kod nas su teoretski prenosioci ovih oboljenja, ali do sada nije bilo izvora infekcije (bolesnih i zaraženih) tako da se nevolja sa komarcima odnosila samo na crvenilo kože nakon uboda i dosadno zujanje.

Kako su se klimatske prilike promenile, stvorili su se idalni uslovi za prenos smrtonosnih bolesti koje su bile tipične za Afriku i južne delove Planete. Sada se situacija menja i svi moramo biti uključeni u regulisanje populacije ovih insekata kako bi preventivno smanjili mogućnost da obolimo od bolesti čiji su prenosioci komarci.

U svetu na godišnjem nivou od uboda komaraca nastrada 725.000 ljudi

Naša zemlja nije izuzetak u tome, u prilog tome govore nam slučajevi smrtnog ishoda nekih pacijenata koje su komarci zarazili. Naročito su osetljivi stariji od 50 godina i hronični bolesnici.

Ubod komarca
Ubod komarca

Samo ženke bodu, jer im je neophodan krvni obrok zbog polaganja jaja, što znači da time što nam sisaju krv samo uzimaju ono što im je potrebno da bi produžili svoju vrstu.

Ujed komarca fatalan po konja
Ujed komarca može biti fatalan i po životinje – konja

Pored čoveka, atraktivni za komarci su još i zečevi, konji, psi i ptice.

Tri roda komaraca koji su registrovani kod nas prenose nekoliko opasnih bolesti kao što su već spominuli: encefalitis, denga virus, žutu groznicu, virus Zapadnog Nila imalariju.

Jedan od najopasnijih komaraca koji je prisutan kod nas je tzv. tigrasti komarac. U Evropu je došao iz jugoistočne Azije, a na naše prostore za sada najčešće stiže iz Hrvatske, jer ih ima mnogo na primorju te zemlje.

Uz to, neki Srbi tamo i letuju, pa ih verovatno slučajno donesu u odeći, torbama, kolima. Tigrasti komarac prenosi čak 22 različita virusa u svetu, koji su opasni po čoveka.

Ukoliko dođe samo komarac bez virusa, onda nije opasan.

Samo ako se hrani na čoveku koji je oboleo, može dalje da prenese virus. Dakle, ukoliko čovek ide u Afriku ili Aziju i vrati se zaražen nekom bolešću, nekoliko dana posle zaraze, ukoliko se komarac hrani na njemu, postoji mogućnost da i insekt postane zarazan pa lako može da prenese virus na zdravu osobu.

Tigrasti komarac
Tigrasti komarac

Tigrasti komarac je samo jedna vrsta komaraca od 6 najopasnijih koji nam prete.

Osnovni zadatak države, a i svih građana je da smanje broj komaraca!

Postoji nekoliko načina kako to možemo rešiti.

Mesta razvića komaraca u našoj neposrednoj okolini su oluci, rezervoari za kišu, burad napunjena vodom, septičke jame, odvodni kanali, sudovi pod česmom, saksije, kade, fontane, bazeni za kupanje, podrumi u kojima se nalazi voda, šahtovi, kanalizacija, stare gume u kojima ima vode…

Stručnjaci su procenili da jedno bure od 200 litara vode u nečijem dvorištu može da bude mesto gde će se izleći milion komaraca u toku godine.


Ako se uzme u obzir biološki potencijal komaraca imamo situaciju
da od jedne prezimele ženke nakon 6 generacija, što je period od 90 do 120 dana, teoretski dobijamo 16,2 milijardi ženki koje se hrane.

Ovaj ogrman razvojni potencijal koji imaju komarci je zapravo opasnost od prenosa bolesti od koje se one retko završavaju fatalno.


Neophodno je redovno suzbijanje larvi na velikim rekama, kanalima, jezerima, barama i ostalim velikim vodenim površinama. Za suzbijanje larvi koriste se preparati koji su namenjeni samo larvama komaraca i praktično ne deluju na druge organizme, a za ljude su neotrovni.

Kada uzmemo u obzir da možemo da suzbijemo komarce u našoj okolini, na potpuno bezbedan način po nas i naše kućne ljubimce, a da pri tom smanjimo mogućnost širenja raznih oboljenja koje ovi insekti prenose, shvatamo da mnogo činimo sebi jer smo odgovorni po ovom pitanju.


Za suzbijanje komaraca u urbanim sredinama preporučuju se tablete na bazi aktivne materije diflubenzuron, koje se veoma jednostavno primenjuju. Pakovanje je od 40 tableta, a jedna tableta dovoljna je za 40-50 l vode. Primenom ovih tableta na mestima na kojima je moguć razvoj komaraca smanjujemo brojnost u našem najbližem okruženju.

Ovo pakovanje koje nam omogućava da zaštitimo sebe i svoje najmilije od komaraca prema našim saznanjima nije skuplje od jedne bolje kutije cigareta, a dovoljno je za celu sezonu tokom koje se razvijaju komarci.

Koliko su ove tablete bezbedne za čoveka i okolinu govori i podatak da je Svetska zdravstvena ogranizacija pokrenula projekat odobravanja upotrebe ovih tableta i u vodi za piće.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković