Genetika u proizvodnji mleka i mesa je bitna za sve proizvođače mleka i mesa, kako u Srbiji, tako i u svetu. Boris Berisavljević bio je gost emisije Bolja zemlja, gde je govorio upravo o ovoj temi.

U proizvodnji mleka efikasnost zavisi od genetičkog materijala. Retki su poljoprivrednici koji imaju trogodišnji plan ulaganja u genetički materijal. Kako je naš sagovornik objasnio, tu postoje dva problema. Sa jedne strane, problem je vezan za sistem, odnosno za uvoz i nabavku genetičkog materijala koji  može da se unapredi. Drugi problem vezan je za nedovoljno obrazovanje poljoprivrednika kada je u pitanju značaj genetskog materijala koji se ulaže u proizvodnju mleka i mesa.

Svi oni koji bi želeli da se bave proizvodnjom mleka treba da razmišljaju o unapređenju uslova i promeni rasnog sastava.

Pored formalne edukacije, koja je u formi poljoprivrednog obrazovanja, postoje i savetodavne službe, gde potpuno besplatno budući proizvođači mleka i mesa mogu da se informišu i obrazuju.

Svako od poljoprivrednika ko želi da se aktivno i uspešno bavi poljoprivrednom proizvodnjom mora to da zasniva na dobroj ekonomskoj računici i da poznaje, kako domaće, tako i strano tržište. Ovo je bitno, kako se ne bi dešavalo da ulaganja propadaju.

Boris Berisavljević objasnio je kako treba opstati i na domaćem, ali i otvoriti vrata inostranom tržištu. Najbolji klijenti za rad, po rečima našeg sagovornika, koji su uvek disciplinovani i otvoreni za inovacije, su oni koji su završili Poljoprivredne fakultete.

Prethodni tekstKako do 50 000 e za mehanizaciju koju DAJE država?
Sledeći tekstPorodični uzgoj ovaca