pšenica
pšenica
- Reklama -

Obilne kiše u Srbiji u oktobru sprečile su setvu pšenice, pa je do sada posejano samo oko 10% planiranih površina od oko 600.000 hektara, rekao je danas direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica Žita Srbije Vukosav Saković.

On je agenciji Beta rekao da su padavine onemogućile obradu njiva za setvu pšenice jer mašine ne mogu da uđu u raskvašeno zemljište, ali usporile su i branje kukuruza gde bi trebalo da se poseje ta ratarska kultura.

– Stručnjaci tvrde da je optimalan rok za setvu pšenice, ječma i raži do 25. oktobra, ali u Srbiji je praksa da se setva protegne i u novembar – rekao je Saković.

Dodao je da je zbog cene pšenice koja raste, i koja je u rasponu od 19,50 do 20 dinara za kilogram, interesovanje za setvu veće i očekuje se da bude zasejano oko 600.000 hektara, za oko 50.000 hektara više nego 2019.godine.

Saković je rekao da raste cena pšenice i na svetskom tržištu i da tražnje ima, ali da proizvođači u Srbiji praktikuju da je ne prodaju sve dok cena raste jer žele da je prodaju po najvišoj ceni, a kada počne da pada tada je masovno nude.

Za setvu će se, prema njegovim rečima i ove godine upotrebiti tek oko 50% deklarisanog semena, što će, naročito u godinama kada vremenski uslovi nisu idealni, uticati na visinu prinosa i kvalitet zrna.

Ovogodišnja suša u septembru naročito je uticala na setvu uljane repice koja se seje u prvoj polovini septembra da bi ojačala do početka zime.

– Prošle godine uljanom repicom je zasejano 25.000 hektara, a ove godine je nedostatak vlage sprečio setvu u optimalnom roku pa je manje i zasejano jer posle 15. septembra nije imalo ni smisla sejati jer pošto ne može da nikne i pripremi se za zimu – rekao je Saković.

Troškovi ovogodišnje jesenje setve nisu, kako je rekao porasli, čak su nešto niže cene mineralnih đubriva i goriva.