Foto:Pixabay

Berba jabuka je počela i već sada se procenjuje da će ovogodišnji rod jabuke biti oko 470.000 tona, što je za oko šest posto manje od godišnjeg proseka u Srbiji.

Sa druge strane stručnjaci tvrde i data kvalitet i krupnoća plodova biti bolji nego što su bili prethodne godine.

Skoro devedeset posto srpskih jabuka završi na tržištu Rusije. Za sada nema naznaka da će se bilo šta promeniti po pitanju načina izvoza u tu zemlju. To znači da i dalje važe ista pravila koja su donesena 12. marta ove godine u Uredbi o izmenama uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Znači, bez hladnjače kapaciteta 500 tona, kao i ispunjavanja drugih uslova, ne možete biti registrovani kao izvoznik, niti možete izvoziti u Rusiju.

Ono što stručnjaci upozoravaju je da izvoz na rusko tržište neće dugo trajati jer Rusi sve više uvoze jabuku iz Moldavije, ali i sami počinju da zasnivaju velike plantaže.

Zbog ovih činjenica Ministarstvo poljoprivrede, ali i izvoznici pokušavaju da se probiju na nova tržišta. Za sada je počeo izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i u Narodnu Republiku Kinu. Radi se i na izvozu u arapske zemlje, ali je tamo tržište takvo da zahteva specifične vrste pakovanje. To, na prvi pogled, povećava rashode, ali zahvaljujući tome što su tamo i cene veće, značajno povećava prihode. Bilo bi dobro kada bi naši izvoznici uspeli da otvore i to tržište.

Procenjuje se da će cena kilograma, u zavisnosti od sorte, biti od trideset do pedeset evro centi tokom berbe.

Neki tvrde kako kako će pandemija koja je zahvatila svet smanjiti potrošnju jabuke, a zbog toga i izvoz, pa da će zbog smanjene potražnje biti smanjena i izvozna cena jabuke.

Glasniji su oni koji tvrde da se to neće desiti. Svoju pretpostavku temelje na činjenici da je u Poljskoj ovog proleća bilo dosta izmrzavanja pupoljaka, kao i na tome da se voće u ishrani preporučuje kao preventiva virusu korona.

I jedno i drugo stanovište je na nivou pretpostavki jer niko ne može sa sigurnošću da zna šta će se dešavati u narednom periodu.

Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju

uredba-evidencija-izvoznika-voca-povrca-ruska-federacija046_cyr

Uredbu o izmenama uredbe o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju

Urdeba_o_izmenama_uredbe_za_izvozRF